Pelicans pani pelaajansa myyntiin – pahimmat kauhukuvat toteutuneet: "Turvaamme parempia asemia"

7:47
Videolla kuvaa keskiviikon SM-liigakierrokselta.

Pelicans on heittänyt tältä kaudelta pyyhkeen kehään ja alkanut tyhjentää joukkuettaan. Miten tähän on tultu ja miten Pelicansin pomot perustelevat ratkaisujaan?

Viime kauden runkosarjan kolmonen Pelicans lähti kovin odotuksin kauteen. Kun kauden 2019–20 runkosarja on kääntymässä lopuilleen, Pekko Pelikaanin nokkapussista ovat kalat ehtyneet.

Valmentaja on vaihdettu, pelaajat ovat myynnissä ja playoffit käytännössä karanneet.

Pelicansin johto on pannut viimeisimpänä lihoiksi puolustajat Alex Lintuniemen, Miihkali Tepon ja Topi Jaakolan. Lahdesta kantautuneiden tietojen mukaan kaikki Pelicansin pelaajat olisivat myynnissä.

Urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen räjähtää nauruun, kun hän kuulee asiasta.

– Sori, vakava asia, mutta kuulostaa vaan niin hauskalta, Laukkanen saa sanottua hekotuksensa keskeltä.

Niin, no joo, ei kaikkia varmaan myytäisi samaan aikaan, mutta periaatteessa kenestä tahansa oltaisiin valmiita luopumaan. Jos kaikki lähtisivät, komean NHL-uran tehnyt Laukkanen joutuisi itse vetämään putket jalkaan.

– Se on tullut varmaan jonkun heitosta. Pelaajat aistivat tilanteita ja ajattelevat asioita voittamisen kannalta. Ja nyt voimme tuoda omia nuoria sisään.

Valmennus uusiksi alkukaudella

Jos nyt kuitenkin käännetään väen vängällä tilanne edes vähän myönteiseksi. Mitä positiivista Pelicansin kaudesta jää?

Laukkanen miettii pitkään.

– CHL:stä jää kaikille ainakin hyviä kokemuksia. Meillä oli kuitenkin jokaisessa pelissä mahdollisuus voittaa. Ja nuoria pelaajia on alkanut päästä maajoukkueisiin enemmän kuin aiemmin, mikä on hieno asia.

Se toinen lista onkin sitten pidempi.

Koko kausi alkoi kääntyä väärille urille jo lokakuussa, kun omistajaportaaseenkin kuuluva Pasi Nurminen ilmoitti siirtyvänsä omasta halusta sivuun valmennuksesta. Nurminen kertoi myöhemmin syyksi uupumisen valmennustyöhön.

Samalla syksyllä alkoi kantautua Lahdesta tietoja Nurmisen ja Niemisen jäänkylmistä väleistä.

– Minä ja Ville olemme vanhoja pelikavereita, ja ainakin meidän välimme ovat olleet hyvin ammattimaiset. En usko, että Villellä ja Pasillakaan oli mitään ongelmia, Laukkanen sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Niemisen potkuista tiedotettiin 30. marraskuuta. Laukkanen sanoi Radio Suomessa, että irtisanomista oli harkittu jo kuukauden päivät, ja lopulta hallitus päätyi äärimmäiseen ratkaisuun.

Laukkanen ei halua suuremmin spekuloida, että olisiko Niemiselle pitänyt jälkikäteen ajateltuna antaa vielä vähän enemmän aikaa.

Oliko Niemisen valmennustaidoissa tai toimintatavoissa jotain vialla vai oliko kyse vain siitä, ettei voittoja tullut tarpeeksi ja hän joutui ”uhriksi”?

– Enemmänkin kyse oli vanhasta viisaudesta, että koko joukkuetta ei voi vahtaa. Tässä tapauksessa sitten vaihdettiin hänet. Tämä on tulosurheilua, ja joskus valitettavasti joudutaan tällaiseen ratkaisuun.

Väliaikaisvalmentajasta tulikin pysyvä

Pelicans hankki väliaikaiseksi päävalmentajaksi Kiekko-Vantaasta potkut saaneen Jesse Wellingin, josta tulikin valmentaja loppukaudeksi.

Kun hänet nimettiin aluksi väliaikaiseksi valmentajaksi, se antoi ulospäin viestiä, että tarkoituksena oli hakea vakavasti ”oikeaa” päävalmentajaa.

Kyseenalaisen tapahtumasarjan veikeä puoli on se, että vastaava urakehitys hakee vertaistaan: Mestiksestä potkujen kautta SM-liigajoukkueen päävalmentajaksi.

– Päätös Villen siirtämisestä sivuun tuli aika nopeasti. Yritimme kartoittaa nopeasti vaihtoehtoja, mutta siinä vaiheessa sellaista ei löytynyt. Emme sitten nähneet, että meidän kannattaisi rakentaa uutta ratkaisua.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Hankinnat epäonnistuivat

Pelicansin puolustukseksi on sanottava, että lähtötilanne kauteen olisi vaikea pahojen menetysten takia. Oliwer Kaski lähti NHL:ään, Juho Olkinuora ja Hynek Zohorna KHL:ään, Jesse Saarinen ja Mikko Kousa HIFK:hon ja Miska Siikonen JYPiin.

Niistä iskuista toipuminen piti kanveesissa liian pitkään.

Pelicansin uudet hankinnat epäonnistuivat kautta linjan. Hyökkääjät Jonatan Tanus, Frank Gymer ja Otto Nieminen ovat tehneet yhteensä neljä maalia. Unkarilainen Janos Hari aloitti lupaavasti, mutta väsähti ja jatkoi matkaa EBEL:in Salzburgiin.

– Meille on tärkeää, että pelaajat pääsevät Pelicansin kautta urallaan eteenpäin. Ihan niin ei aina käy, Laukkanen muotoilee.

Maalivahtipaketin sekavuus on yksi iso syy Pelicansin konttaamiseen. Lupaava tshekkivahti Jakub Skarek harjoitteli vielä kesällä Pelicansin riveissä, mutta New York Islanders nappasi hänet riveihinsä syksyllä.

Tilalle hankittu Tomi Karhunen aloitti sähäkästi, mutta hän käytti optionsa ja löysi pelipaikan SC Bernistä.

– Kun Karhunen lähti, olivat markkinat mitä olivat.

Karhusen tilalle hankittu Riku Helenius ei onnistunut, ja hän sai jatkaa matkaan kesken kauden. Isoimman vastuun on kantanut liigatasolla vielä kokematon Atte Tolvanen.

– Tilanne eskaloitui, kun Skarekin päätös venyi niin pitkälle. Maalivahtipeli on tärkeimpiä lenkkejä, mutta en kuitenkaan koe, että olisimme kaatuneet siihen osastoon.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Otteluiden tuotoissa laskua

Erään viisauden mukaan ammattilaisorganisaation toiminta ei saisi horjua yksittäisen urheilullisesti heikomman kauden jälkeen. Millainen kolaus tämä kausi on ollut kokonaisuutena, toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu?

– Kyllä se vaikuttaa kaikkeen. Katsojamäärät ovat olleet pienempiä, ja ihmisiä on ollut vähemmän hallissa kuluttamassa. Siinä mielessä jokainen peli merkitsee, Kolu vastaa.

Pelicansin kotiotteluissa on käynyt keskimäärin 3 671 katsojaa. Viime kaudella keskiarvo oli yli 4 000 ottelua kohti.

– Katsojatavoitteessa emme ole määrällisesti hirveästi perässä, mutta euroissa mitattuna jäämme tavoitellusta otteluliikevaihdosta jälkeen.

Pelicansin pelaajabudjetti oli tällä kaudella sarjan yhdeksänneksi korkein (1,9 miljoonaa euroa). Kolun mielestä on liian aikaista arvioida, joutuuko Lahden Pelicans Oy laskemaan liigajoukkueen pelaajabudjettia ensi kaudeksi. Täksi kaudeksi se pystyi nostamaan pelaajiin varattua summaa 200 000 euroa.

Näin ollen pelaajista luopumisesta tulevat eurot tulevat tarpeeseen. Mutta miksi Pelicansin kannattajien kannattaisi enää tällä kaudella tulla halliin katsomaan pelejä?

– En usko, että sitä (pelaajista luopumista) koetaan enää niin kuin aikaisemmin. Meillä on vastuu tulevaisuudesta, ja näin turvaamme parempia asemia.

– Samalla katsojilla on mahdollisuus nähdä pelaajia, joilla on tulevaisuudessa iso potentiaali. Kyllä me taistelemme edelleen pelien voitosta.

Mikä on Nurmisen rooli?

Kolu vakuuttaa, että keskusteluyhteys hallituksen, toimitusjohtajan ja urheilupuolen välillä toimii hyvin ja vastuualueet ovat selkeät.

– Olemme aika tiiviisti yhteydessä, ja toiminta on suoraa ja rehellistä. Tietysti kaikkea voi aina parantaa, ei maailma siinä mielessä ole valmis.

Pääomistajan ja hallituksen jäsenen Pasi Nurmisen asema ja rooli Pelicansissa on yksi askarruttavista tulevaisuuden kysymyksistä. Onko Nurminen palaamassa päivittäisen urheilutoimintaan jossain vaiheessa?

– Tilannetta päivitetään ja tullaan sitten jossain kohtaa ulos, jos tarvitsee.  

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.