Mainos

SM-liigan kärkeen povattu Ilves rämpii rajusti, TPS-pelissä näkyi huolestuttava ilmiö – Karri Kivi avaa koko vyyhdin

42:04
Tulosruutu selvitti keskiviikon Ilves–TPS-ottelun kohokohdat.

Puheet Ilveksen ympärillä velloivat hurjina ennen jääkiekon SM-liigakauden alkua. Joukkuetta spekuloitiin sarjan kärkisijoille ja joissain arvioissa puhuttiin jopa mestarikandidaatista. Siihen nähden kolmen ensimmäisen pelin saldo – nolla pistettä – on ollut karua tavaraa. Päävalmentaja Karri Kivi avaa nyt MTV Urheilulle ongelmavyyhdin syyt.

Ilveksen sesonki lähti liikkeelle tiukalla mittelöllä tamperelaista paikallisvastustajaa Tapparaa vastaan, mutta tuloksena oli 4–5-tappio. Sen jälkeenkin Ilveksen puolustus on vuotanut ja Lukko sekä TPS ovat vuoron perään napanneet tupsukorvista voiton mättämällä kumpikin neljä maalia.

– Ei olla ansaittu mitään ja ei olla pelattu hyvin, Kivi toteaa.

Ilveksen pelaamisesta on piirtynyt sekava kuva. Pelaajat eivät ole olleet samalla sivulla, asioita on tehty eriaikaisesti ja ajoitukset ovat sakanneet.

– Peli täytyy saada yksinkertaisemmaksi. Kun asiat jäävät kesken, tulee epäröintiä ja kierre on valmis. Jos ensimmäinen puolustaa vähän vaisusti, toisellakin on vaikeuksia. Täytyy saada selvyyttä ja luottoa pelaajille, että apu löytyy, Kivi korostaa.

Kivi myöntää, että vaikeudet ovat olleet varsinkin puolustuspelillisiä.

– Kyllä meillä on tiedossa, mitä kautta täytyy lähteä purkamaan. Keskiviikkona (TPS:ää vastaan) oli paljon asioita, jotka eivät toimineet, mutta täytyy hakea aina muutama oleellinen sellainen, saada ne toimimaan ja rakentaa niiden päälle seuraava kerros.

Kiven mukaan ongelmia on käyty "joka päivä läpi".

– Niitä käydään läpi ja käydään sitten uusiksi läpi.

"Liian voimakas vaikutus"

Ilves pursuaa nuoria, luisteluvoimaisia ja taitavia pelaajia, joiden on ounasteltu ottavan suuria askelia Kiven valmennuksessa. Toisaalta nuorella joukkueella on haasteita vakauden löytämisessä, mikä kuultaa myös Kiven vastauksessa, kun häneltä kysyy joukkueen tunnelmista tappiokierteessä.

– Keskiviikkona oli vähän liiankin voimakas suhtautuminen. Kolmas peli kuitenkin vasta menossa. Kun ensimmäinen takaisku tuli, vaikutus oli vähän liiankin voimakas, Kivi viittaa 2–4-tappioon päättyneeseen TPS-peliin, jossa turkulaiset menivät ylivoimalla 1–0-johtoon jo reilun viiden minuutin jälkeen.

Kivi ei ala arvioimaan sitä, millainen vaikutus kauden alla Ilveksestä esitetyillä kovilla ennakkopuheilla on joukkueeseen mahdollisesti ollut. Hän muistuttaa, ettei ulkopuolisia puheita voi myöskään hallita.

– En osaa arvioida sitä, mitä ulkopuolelta puhutaan. Meillä on puhuttu joukkueen sisällä niitä asioita, mitä me on puhuttu.

Ilveksen kapteeni Eemeli Suomi kertoi kauden alla joukkueen linjanneen tavoitteekseen runkosarjassa kuuden joukkoon pääsyn ja sen jälkeen pudotuspeleissä mestaruudesta pelaamisen.

"Tasan yksi asia"

Ilveksen haaste ei tuskaisen alun jälkeen varsinaisesti helpotu, kun tänään perjantaina Tampereella vastaan luistelee kivikova Kärpät. Keskiviikkona oululaisilla oli tosin nihkeämpää, kun Jukurit taipui vasta jatkoajalla. Kärpät on silti kerännyt kolmesta ottelusta kahdeksan pinnaa, ja sarjataulukossa sen edellä on vain tasapisteissä oleva kärkijoukkue Tappara.

– Pelitahti on kiivas, se on selvää. Koko ajan korjataan asioita, ja sellainen on ajatusmaailmakin, että asiat pystyy korjaamaan. Oleellista on, että se, mitä ollaan toistettu, näkyisi jäällä, Kivi tuumii.

Tappiokierteessä on haasteensa. Ajatusten suuntautuminen pakkoon saada kurssi käännettyä voi olla myrkyllistä, kun ahdinko on päällä.

– Me ei sillä lailla puhuta, se on ihan selvää. Mennään pelin kautta, ei minkään muun.

– Meillä on tasan yksi asia ja se on se jäällä tekeminen. Siihen keskitytään koko ajan ja sitten käydään asioita nauhalta läpi. Ei siihen ole mitään muuta ratkaisua, Kivi naulaa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja