Ilves oli pari vuotta sitten jo katoamassa Liiga-kartalta, nyt hype nousee uuden kauden alla – ”Patoumaa on paljon, Ilves-takkeja kannetaan taas ylpeinä”

3:03
Videolla Karri Kiven haastattelu.

Määrätietoista paluuta kohti jääkiekon SM-liigan huippua tekevä Tampereen Ilves on nostettu uuden kauden ennakkoasetteluissa syksyn mielenkiintoisimmaksi joukkueeksi. Fanipohjaa seuralla on kaikista huonoista vuosista edelleen olemassa, mikä näkyy hyvin joukkueen kaikessa ympärillä tapahtuvassa liikehdinnässä.

Ilveksen edellinen SM-mitali, vuoden 2001 pronssi viettää vuoden päästä alkavalla kaudella jo 20-vuotispäiviään. Edellinen hopea on vuodelta 1998 ja se viimeisin, seuran historian 16:s SM-kulta keväältä 1985.

Mestariksi Ilvestä ei vieläkään toki veikata, mutta värinä uuden kauden alla on poikkeuksellisen kiivasta. Karri Kivi on kuitenkaan saanut neljännelle valmentajakaudelleen kokoon sellaisen nipun, että pelaajalistankin puolesta joukkue on jo syytä ottaa vakavasti.

Toimitusjohtaja Risto Jalo ottaa odotukset mielellään vastaan.

– Pari vuotta sitten oltiin aika lailla häipymässä liigakartalta. Yhtiö oli siinä kunnossa –  ja se mitä on parissa vuodessa saatu aikaiseksi, niin kyllähän se tuntuu ihan hyvältä, ja ulkopuoleltakin nähdään, että ollaan hereillä niin sanotusti, Jalo kommentoi MTV Urheilulle.

Vanhat Ilves-takit on taas kaivettu esiin

Ilves kirjasi viime kesäkuussa vahvistetussa tilinpäätöksessään ennätystuloksen, kun viivan alle jäi yli puoli miljoonaa euroa. Liikevaihto nousi vuodessa liki puolellatoista miljoonalla 6,9 miljoonaan euroon. Pari vuotta sitten tappiota tuli yli puoli miljoonaa kaudessa.

Kevään 2017 seitsemänteen otteluun venynyt puolivälieräsarja Tapparaa vastaan oli Ilvekselle hieno etappi, joka poiki kiekkohullussa kaupungissa taas sitä vipinää, jota seurojen välillä ei ole koettu oikeastaan sitten 1980-luvun.

Tuolloin Risto Jalo oli aistimassa tunnelmaa pelaajana. Hän kuvailee kahden vuoden takaista playoff-kevättä jopa vielä hienompana ilmiönä kuin 80-luvun kultavuosia.

– Kyllä minä uskon, että Ilves-leirissä on sitä patoumaa niin paljon, että jos tuommoinen vastaava tulee, niin kiinnostus on kyllä kovaa, Jalo näkee.

Ja kiinnostusta on ollut. Kausikorttimyynti on palautunut notkahdusta edeltäneelle tasolle, yritysaitiot paikallispeleihin on jo myyty loppuun ja sponsorien määrä on ollut kasvussa. Hype näkyi myös kesän Ilves-päivässä, kun Särkänniemen huvipuistoon saapui paikalle liki 10 000 intohimoista junioria ja kannattajaa jääkiekosta jalkapalloon ja futsalista ringetteen.

– Ehkä sellaisia on tullut takaisin, jotka ovat jossain vaiheessa olleet Ilveksen pitkäaikaisia kausikortin haltijoita, mutta ovat kyllästyneet, kun on ollut muutamia huonoja vuosia, ja nyt kaivaneet uuden kerran asenteen esiin.

– Se on hieno huomata, että vanhat Ilves-takit on kaivettu esiin ja ylpeänä taas kannetaan niitä, Jalo kiittelee.

Viime vuonnakin Ilves piti aina finaaleihin asti edennyttä Kärppiä tiukalla, mutta oululaiset veivät puolivälieräsarjan lopulta suoraan neljässä ottelussa.

Kaksi iso teemaa kaudelle

Ilves on vahvistunut tähän kauteen muun muassa NHL-pakkilupaus Lassi Thomsonilla, viime kevään kultamitalisti Robert Leinolla, HIFK:sta tulleella Jasse Ikosella, Tapparasta loikanneella Aleksi Elorinteellä sekä maalivahtikaksikko Ville Kolppasella ja Lukas Dostalilla.

Myös päävalmentaja Karri Kivi ja kapteeni Eemeli Suomi ottavat uudelleen heränneet odotukset mielihyvällä vastaan.

– Kävimme tiistaina läpi runkosarjan tavoitteemme: kuuden joukkoon pääsy ja sitten pelata mestaruudesta playoffseista, Suomi linjaa.

Viime kaudella kuuden joukkoon pääseminen jäi kiinni seitsemästä pisteestä. Suoran puolivälieräpaikan metsästys onkin nyt sopiva tavoite kehittyvälle seuralle. Neljättä kauttaan tupsukorvissa aloittava Karri Kivi näkee samojen tavoitteiden toimivan läpi koko organisaation toimistosta valmennukseen ja valmennuksesta pelaajiin.

– Meillä on tänä vuonna kaksi isoa teemaa joukkueelle ja Ilvekselle (seurana): uskallus ja kehitys. Ja se uskaltaminen on nimenomaan, että organisaationa uskallamme ottaa seuraavaa askelta, Kivi sanoo.

Kovaa luisteleva ja intoa puhkuva joukkue on valmis iskemään vastustajan kimppuun. Sen Kivi näkee kaikesta joukkueen tekemisestä.

– Kyllähän ne pojat inspiroivat koko ajan, koska ilmettä ja katsetta ei voi feikata. Silloin kun se katse on sitä, että mä haluan jääkiekkoilijaksi, mä haluan pärjätä, niin sitä kautta kaikki muu tulee. Siinä kun on lahjakkuus lisänä, niin muuta ei tarvita.

Ilveksen kausi alkaa perjantaina kotikaukalossa Tapparaa vastaan. Lauantaina joukkue vierailee Raumalla Lukon kotiluolassa.

Juttua korjattu klo 15.15: Ilves-päivässä paikalla olivat Ilveksen jääkiekon, jalkapallon, futsalin ja ringeten joukkueita sekä niiden kannattajia. Näin ollen paikalla olleet 10 000 kannattajaa eivät olleet pelkästään kiekkofaneja.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja