Skodan ostanut vaati alennusta päästömanipuloinnin takia – "Ei näyttöä taloudellisesta vahingosta"

Kuluttajariitalautakunnan mukaan auton päästömanipulointi ei ollut riittävä peruste auton hinnan alentamiselle.

Kuluttajariitalautakunta katsoo riita-asiassa, että kuluttaja ei kärsinyt taloudellisesti autonsa päästömanipuloinnin takia. Lautakunnan ratkaisemassa asiassa kuluttaja vaati vuonna 2010 ostamastaan Skodasta maahantuojalta 17 000 euron hinnanalennusta päästömanipuloinnin vuoksi. Auton kauppahinta oli 24 500 euroa.

Kuluttajan mukaan hänelle myytiin mielikuva ympäristöystävällisestä autosta ja annettiin väärää tietoa polttoaineen kulutuksesta. Kuluttajan mukaan auton jälleenmyyntiarvo oli laskenut päästömanipuloinnin takia.

Autoon oli asennettu päästöarvoihin vaikuttava ohjelmisto

Kuluttajariitalautakunta piti selvitettynä, että autoon oli asennettu typen oksidien päästöarvoihin vaikuttava ohjelmisto. Maahantuoja oli takaisinpyyntökirjeessään todennut, että kyse on sääntöjenvastaisuudesta. Näin ollen lautakunta katsoi, että autossa oli moottorin ohjelmistoon liittyvä virhe.

Lautakunnan mukaan kuluttaja ei kuitenkaan esittänyt näyttöä, että hän olisi kärsinyt virheestä taloudellisesti. Päätöksestä äänestettiin äänin 5–4. Vähemmistö piti riittävän todennäköisenä, että auton arvo oli korjauskampanjasta huolimatta laskenut.

Lautakunnan mukaan kuluttajan olisi pitänyt esittää näyttöä siitä, että auton liiallinen polttoaineen kulutus on johtunut auton virheestä, ei hänen omasta ajotavastaan. Näyttöä ei myöskään esitetty siitä, että ohjelmiston asennuksella olisi ollut haitallisia ympäristövaikutuksia ja että autosta olisi tämän vuoksi luotu markkinoinnissa liian ympäristöystävällinen kuva. Näyttö puuttui lautakunnan mukaan myös arvon alentumisesta ja siitä, että auto olisi huonontunut auton korjaamisen takia.

Vähemmistö suositti riidassa 500 euron hinnanalennusta.

Kuluttaja oli vaatinut joukkokanteen nostamista asiassa. Kuluttaja-asiamies ei toistaiseksi ole tuonut asiaa lautakuntaan ryhmävalituksena.

***

0:24

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja