Skipatrollit laskettelurinteisiin – uudet osaajat nyt myös Suomeen

Uusien skipatrollien järjestelmällinen koulutus on aloitettu tänä vuonna. Suomessa ensimmäiset rinneosaajat tulivat isoimpiin laskettelukeskuksiin muutama vuosi sitten, mutta nyt uusia skipatrolleja koulutetaan laajemmin koko maan tarpeisiin.

Maailmalla laskettelijoiden turvallisuudesta ovat huolehtineet jo pitkään erityisen koulutuksen saaneet skipatrollit. Alppimaiden, Ruotsin ja Norjan hiihtokeskuksista tuttuja ammattilaisia voi nähdä nyt myös Suomen rinteillä enenevissä määrin.

– Meillä on ollut niitä vain kourallinen aikasemmin, mutta tänä vuonna aloitettiin järjestelmällinen skipatrollien koulutus. Kauden loppuun mennessä meillä on liki sata patrollia ympäri Suomen rinteitä, toiminnanjohtaja Anne Larilahti Suomen hiihtokeskusyhdistyksestä kertoo.

Skipatrolli on laskijaa palveleva henkilö rinteessä, joka neuvoo ja opastaa, osallistuu ensiaputoimintaan sekä tekee ennaltaehkäisevää järjestyksenvalvontaa.

– Käytännössä patrolli puuttuu riskikäyttäytymiseen, huomauttaa epäasiallisesta käytöksestä ja tarkastaa rinteiden kuntoa päivän mittaan, Larilahti kertoo.

Suomen hiihtokeskusyhdistyksen järjestämästä koulutuksesta valmistuu eritasoisia skipatrolleja riippuen siitä kuinka pitkälle koulua on käynnyt. Erilaisiin rinteisiin koulutetaan eri vaatimustason osaajia.

Patrollit tunnistaa rinteessä keltapunaisesta huomioliivistä. Erottuvien rinneosaajien näkyminen hiihtokeskuksissa auttaa jo sinällään.

– Monesti pelkkä läsnäolo rauhoittaa. Patrollimerkkien näkyminenkin saa ihmiset usein miettimään rinnesääntöjä.

Vapaaehtoiset rinnepäivystäjät tärkeä osa turvallisuutta

Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoiset rinnepäivystäjät ovat muodostuneet hiihtokeskuksille tärkeiksi auttajiksi. SPR:n kautta työskentelee noin 500 vapaaehtoista 23 eri hiihtokeskuksessa.

Rinnepäivystäjä saa SPR:n järjestämän koulutuksen ja hänelle määrätään niin sanottu kotirinne, jossa päivystäjä pääsääntöisesti toimii. Päivystäjät eivät saa toiminnastaan palkkaa, mutta saavat hiihtokeskukselta ilmaiset hissiliput päivystäessään rinteissä.

– Kyllä vapaaehtoisistamme on muodostunut varsin tärkeä osa rinteiden turvallisuuden tekijöinä ja auttajina. Enemmänkin vapaaehtoisia mahtuisi mukaan, SPR:n päivystystoiminnasta vastaava Niina Hirvonen vinkkaa.

Vapaaehtoiset rinnepäivystäjät auttavat vuosittain noin 2300 henkeä.

Katso Antti Mälkösen juttu (Kymmenen uutiset 27.1.2013)

Lue myös:

    Uusimmat