MTV:n lahjoittamat generaattorit ovat nyt Länsi-Ukrainassa – maa pelkää avun vähenevän sodan pitkittyessä

2:56
Katso videolta koko Asian ytimessä -ohjelmassa nähty raportti Ukrainasta.

Avustusten kaventumisen ovat jo huomanneet sekä Lvivin alueen pelastusviranomainen että Ukrainan suurin partioliike. Avustustyöntekijät pelkäävät Ukrainaan virtaavan avun vähenevän Venäjän hyökkäyssodan pitkittyessä.

Aiemmin helmikuussa kaksi varavoimageneraattoria lähti Helsingistä matkaan MTV:n vanhoista toimitiloista. Nyt ne ovat Länsi-Ukrainassa sijaitsevassa terminaalissa.

– Niiden avulla voimme käyttää pelastusvälineistöä ja siviilit saavat energiaa, kertoo Lvivin alueen pelastusviranomaisten tiedottaja Ihor Kurus

Generaattoreita tarvitaan yhä kipeästi Venäjän jatkaessa iskujaan Ukrainan infrastruktuuriin. Näiden kahden sijoituspaikkaa ei ole vielä lyöty lukkoon. 

Länsi-Ukrainassa sijaitsevan Lvivin läpi virtaa lähes kaikki maahan saapuvasta avusta. Sitä toimittaa viranomaisten lisäksi myös joukko suuria järjestöjä kuten maan suurin partiojärjestö Plast. 

– Tästä varastosta se lähettää varusteita rintamalle sotilaille sekä ruoka-apua siviileille, kertoo paikan päällä oleva MTV Uutisten toimittaja Laura Pylvänäinen

Talvella Harkovan, Hersonin, Donetskin ja Zaporizzhan rintamille on lähetetty ensiaputarvikkeiden lisäksi lasteittain lämmintä vaatetta.

Vuodessa partiojärjestö on onnistunut hankkimaan jopa armeijan tarpeisiin sopivia ajoneuvoja.

– Lisäksi ostamme kuvausdrooneja Suomesta. Sieltä olemme löytäneet parhaat hinnat ja toimitustavat, kertoo partiojärjestö Plastin vapaaehtoinen Volodymyr Cherniuk.

Tehokkain tapa auttaa on raha

Avustustyöntekijät pelkäävät maahan virtaavan avun vähenevän Venäjän hyökkäyssodan pitkittyessä.

 – EU:n avustus on todella merkittävää. Kuitenkin luvuista voi jo nähdä, että ihmiset alkavat tottua sotaan Ukrainassa, ja tämän kaltainen apu on vähenemässä, sanoo Kurus. 

Vuodessa avustustoimijoiden kenttä on hioutunut alun kaaoksesta sulavaksi verkostoksi, jossa joka järjestö toimittaa omaa tarkasti mietittyä tehtäväänsä. 

Kysyttäessä tehokkainta tapaa auttaa, Volodymyr Cherniukin vastaus on selvä. 

– Tämä on varmaan melko tavanomainen vastaus, mutta rahaa. Ensikuukausina meillä oli ongelmia varastojen kanssa, emmekä voineet ostaa kaikkea täällä Lvivissä tai edes ulkomailta sotaan liittyneiden raha- ja lakisäädösten vuoksi. 

– Nyt järjestömme voi ostaa drooneja ja muita tarvikkeita armeijalle ulkomailta laillisesti ongelmitta, joten kaikista tehokkain tapa auttaa on raha. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja