"Sitä kautta tulee lisäkuluja" – tarkastathan nämä asiat asuntonäytöllä?

Miten myydä oma asunto? MTV selvitti, mitä kaikkea myyjän tulee tietää 5:58
Katso myös: Miten myydä oma asunto? MTV selvitti, mitä kaikkea myyjän tulee tietää.

Ostaisitko asunnon käymättä asuntoesittelyssä? Yllättävän moni suomalainen on toiminut juuri näin. Asiantuntija vinkkaa, mihin asuntonäytöillä kannattaa kiinnittää huomiota.

Kaikki suomalaiset eivät vaivaudu asuntonäytölle asti ennen ostopäätöksen tekemistä. Paikan päällä voisi kuitenkin selvitä paljonkin asioita myytävän asunnon kunnosta. Muistatko esimerkiksi kurkata uuniin?

Näin moni jättää asuntonäytön väliin

Rakennusyhtiö JM Suomen teettämä kyselytutkimus paljastaa, että suomalaisista jopa 29 prosenttia ei ole käynyt yhdessäkään asuntoesittelyssä ennen asunnon ostopäätöstä. Joka neljäs tuhannesta vastaajasta kertoi puolestaan käyneensä viidessä tai useammassa esittelyssä.  

Asunnon ostamisen kanssa tarkimpia ovat tämän kyselytutkimuksen perusteella 25–34-vuotiaat, joista vain 11 prosenttia kertoi jättäneensä asuntoesittelyt kokonaan väliin. Suurin osa tästä ikäryhmästä kävi kahdessa esittelyssä ennen ostopäätöstä.

Sen sijaan 65–74-vuotiaiden joukosta peräti 40 prosenttia myönsi, ettei mennyt tarkastamaan asuntoa paikan päälle ennen sen ostamista.
 

– Ikäryhmässä 65–74-vuotiaat monet omaavat jo kokemusta asunnon ostamisesta ja useammalla voi hyvinkin olla takana jo useampikin asuntokauppa. Nämä asiakkaat tietävät siis usein tarkkaan, mitä ollaan hakemassa ja mistä. Heillä on asiantuntemus siitä, millainen asunto sopii heidän tarpeisiinsa pohjaratkaisultaan ja esimerkiksi säilytysjärjestelmiltään. He myös ostavat enemmän uudiskohteita, jolloin perinteisessä asuntoesittelyssä käyminen ei edes ole välttämättä mahdollista ennen ostopäätöstä, myyntipäällikkö Liisa NuutinenJM Suomen asuntomyynnistä analysoi.

Asuntoesittely virtuaalisena? Ota tämä huomioon

Kyselytutkimuksen perusteella asuntoesittely virtuaalisesti ei vielä juurikaan innosta. Kaikkien vastaajien joukosta vain 22 prosenttia kertoi katsastaneensa asunnon etänä.

Virtuaalinen asuntoesittely kiinnosti eniten 65–74-vuotiaita, joista 39 prosenttia kertoi joskus tutustuneensa asuntoon virtuaalisesti. Myös 55–64-vuotiasta samaa sanoi 32 prosenttia. Muissa ikäryhmissä osuudet olivat merkittävästi pienempiä.

Vähäisestä kiinnostuksesta huolimatta myyntipäällikkö Nuutinen uskoo virtuaalisten- ja videoesittelyiden tulleen jäädäkseen sekä koronan vauhdittavan niiden kehittymistä. On kuitenkin hyvä muistaa muutama tärkeä asia, jos aikoo tutustua asuntoon vain virtuaaliesittelyn kautta.

– Virtuaaliseen esittelyyn tutustuvien on hyvä huomioida, että esittely on yleensä huoneiston sisältä. Kannattaa siis myös tutustua muilla tavoin alueeseen ja yhtiöön, jossa esiteltävä asunto sijaitsee. Myös huoneiston pohjaan sekä yhtiön virallisiin asiakirjoihin kannattaa tutustua tarkemmin, Nuutinen vinkkaa.

Pidä näitä asioita silmällä asuntoesittelyssä

Oletko menossa asuntoesittelyyn? Nuutinen vinkkaa muutaman asian, joita asuntoesittelyyn menijän kannattaa pitää silmällä. Esimerkiksi vanhojen asuntojen kohdalla asunnon kuntoa tutkimalla voi päätellä mahdollisten remonttien tarpeen.

Itse asunnon lisäksi on hyvä kuitenkin tutustua myös yleisiin tiloihin, kuten vaikkapa verkkokellariin. Näet, kuinka pyörien säilytys on hoidettu ja onko taloyhtiöllä saunaa tai pesuhuonetta.

– Käytettyjen asuntojen kohdalla esimerkiksi parvekkeen kunto on hyvä todeta omin silmin, sillä se kertoo tulevista yhtiön remonttitarpeista. Suosittelen myös tarkistamaan, vetävätkö ikkunat, eli meneekö lämpö harakoille. Sitä kautta tulee lisäkuluja. Uuniin kannattaa myös ehdottomasti kurkata, sillä sen kunto antaa hyvää yleisvinkkiä siitä, miten asuntoa on ylipäätänsä hoidettu.

Myös yhtiön paperit on hyvä syynätä tarkkaan.

– Isännöitsijäntodistus, PTS-pitkän tähtäimen korjaussuunnitelma, tuloslaskelma ja tase sekä talousarvio tulevalle vuodelle ovat kaikki asioita, jotka tulee ehdottomasti tarkastaa. Näistä edellä mainituista pystyy päättelemään, mitä remontteja yhtiöön on tehty ja mitä saneerauksia on tulossa. Myös hoitovastikkeen määrä kertoo, miten yhtiö on hoidettu.

– On hyvä laskea taloyhtiön papereiden perusteella, mikä asunnon hinta on seuraavan 10 vuoden aikana, kun mukaan lasketaan tulevista remontista aiheutuvat lainaosuudet, Nuutinen muistuttaa.

Lähde: JM Suomi

Lue myös:

    Uusimmat