Saako parvekkeella grillata? Muista ainakin tämä: Yksi grillaustapa on ehdottomasti kielletty

0:31 Muistatko vielä tämän vanhan Kassler-mainoksen?

Aurinkoinen kevätsää hellii Suomea viikonloppuna. Nyt onkin aika kerrata grillaamisen perussäännöt, erityisesti jos asut taloyhtiössä.

Videolla: Muistatko vielä tämän legendaarisen grillilihamainoksen? 

Kun kevät alkaa aikaisin, myös grillauskausi alkaa aikaisin. Useimmat suomalaiset grillaavat aikaisin keväästä myöhäiseen syksyyn, joka kymmenes grillaa ympäri vuoden. Tiedot selviävät HK:n kansallisesta grillaustutkimuksesta vuodelta 2018.

Kuten MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla keskiviikkona kerrottiin, suomalaisten grilleissä kuumenevat tänäkin kesänä niin lihaisat makkarat kuin burgeritkin. Kasvavina ilmiöinä nähdään myös muun muassa erilaiset vegetuotteet sekä uudet fileiden ja paistien kaltaiset erikoisleikkuut lihasta.

Grillaussääntöjen kertaus: Saako parvekkeella grillata?

Grilliherkkujen himo saattaa iskeä, vaikka omaa pihaa ja grilliä ei löytyisikään. Miten siis tulee toimia, jos asuu esimerkiksi kerrostalossa ja tekee mieli grillata?

Parvekkeella grillaamista ei ole erikseen kielletty laissa. Taloyhtiö voi järjestyssäännöissään päättää grillauskiellosta, mutta todellisuudessa asiaan voidaan puuttua vain, jos grillaaminen muodostaa turvallisuusriskin. Grillaaminen on siis sallittua kerrostalon parvekkeella ja rivitalon pihalla, kunhan turvallisuusohjeita noudatetaan huolella. 

Sijoita sähkögrilli suojaiselle ja tasaiselle alustalle siten, ettei se pääse kaatumaan. Varmista, että alusta on palamaton eikä ympärillä tai yläpuolella ole mitään syttyvää. Älä jätä grilliä hetkeksikään valvomatta! Pidä lapset loitolla grillistä, vahtivuoroa ei tule jättää lapselle.

Lähde: Isännöiniverkko

Parvekkeelle sopivin grilli on sähkögrilli, joka on paloturvallisempi, kuin esimerkiksi kaasu- tai hiiligrilli. Sähkögrillit ovat usein myös kooltaan pienempiä ja siksi mainioita pienellekin parvekkeelle. Parvekegrillaukseen kannattaa valita nopeasti kypsyviä grillattavia, jolloin minimoidaan myös mahdolliset käry- ja savuhaitat naapureille.

Isännöintiverkko muistuttaa, että kokonaan kielletty parvekegrilli on kertakäyttögrilli. Se lasketaan avotuleksi ja avotulen teko parvekkeella on pelastuslain mukaan ehdottomasti kiellettyä! Pihallakin huolimattomasti käytettynä kertakäyttögrilli sytyttää helposti tulipaloja ja on monen roskispalon aiheuttaja. Palaneet hiilet saa heittää roskikseen vasta parin päivän päästä.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran keväällä 2020.

Juttua muokattu 20.4. klo 9.30: Tarkennettu tietoa parvekegrillaamisesta taloyhtiössä. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja