Sisko hyökkäsi kimppuun illallisella – uhrin nenästä löytyi inha yllätys vasta viikon päästä

Taiwanilaisnaisen nenään päätyi palasia syömäpuikoista illallispöydässä sattuneen välikohtauksen vuoksi.

Tunteiden kuumeneminen illallisella voi johtaa vaarallisiin tilanteisiin ruokapöydästä löytyvien terävien esineiden vuoksi. Syömäpuikoillakin saa aikaan pahaa jälkeä, osoittaa The Journal of Emergency Medicine -julkaisussa ilmestynyt raportti, josta uutisoi Live Science -sivusto.

Ruokapöydässä syttynyt riita siskosten välillä vei taiwanilaisnaisen leikkaushoitoon, sillä hänen nenäänsä päätyi osasia puusta ja muovista valmistetuista syömäpuikoista.

Aluksi oireet olivat lieviä

29-vuotias nainen hakeutui lääkäriin kasvovammojensa vuoksi. Potilaan sisko oli hyökännyt hänen kimppuunsa syömäpuikoilla illallispöydässä.

Välikohtauksen seurauksena nainen oli kärsinyt lievästä nenäverenvuodosta ja vasemman silmän turvotuksesta. Hänen kasvoissaan oli pari pientä viiltoa, mutta ensiapuosastolla tehdyssä röntgenkuvauksessa ei näkynyt mitään normaalista poikkeavaa.

Viikkoa myöhemmin nainen kuitenkin alkoi epäillä, että siskon aiheuttama vamma oli vakavampi kuin aluksi oli luultu.

Syömäpuikon palaset päätyivät nenäonteloon

Nainen huomasi, että hyökkäyksessä käytetyistä syömäpuikoista puuttui palasia. Peiliin katsoessaan hän koki näkevänsä harmaan esineen nenänsä sisällä.

Lääkärit ottivat potilaan huolen todesta. Lähempi tarkastelu paljasti, että syömäpuikoista irronneet palaset olivat uppoutuneet naisen nenän väliseinään, joka erottaa sieraimet. Tietokonekerroskuvaus osoitti kahden syömäpuikon osasen kulkeutuneen nenäonteloihin asti.

Kooltaan 3,5 ja 5 senttimetrin mittaiset palaset poistettiin leikkauksessa.

Vierasesineet voivat lymyillä nenässä vuosia

Raportin kirjoittaneet lääkärit varoittavat, että pienet kalloon tunkeutuneet vierasesineet eivät välttämättä aiheuta kuin vähäisiä haavoja ja voivat olla jopa oireettomia. Mikäli lääkärit epäilevät vierasesineen jumittuneen nenän alueelle, on potilaan pään ontelot tärkeä tutkia perusteellisesti.

Toisinaan vierasesineet ovat jääneet nenään pitkiksi ajoiksi.

Aiemmin lääkärit ovat raportoineet esimerkiksi pojasta, jonka nenään jumittui ilmakiväärin luoti peräti kahdeksan vuoden ajaksi. Oireina oli ainoastaan tukkoisuutta, hajuaistin heikentymistä ja nenästä lähtevää pahaa hajua.

Erään kiinalaismiehen kummalliset nenäoireet puolestaan johtuivat 20 vuotta sitten tapahtuneesta onnettomuudesta, jonka seurauksena hänen nenäonteloonsa oli työntynyt hammas.

Katso videolta, miten lääkäri poistaa ison loismadon miehen nenästä. Video ei sovi herkille.

Lue myös:

    Uusimmat