Sisaruksille suoritettiin munuaisensiirto samana päivänä – luovuttajana sama henkilö

Opettaja lahjoitti munuaisensa tuntemattomalle miehelle nähtyään kuvan somessa 2:17
Sosiaaliseen mediaan jaettu valokuva sai tuntemattoman naisen luovuttamaan munuaisensa pelastaakseen toisen ihmisen hengen Yhdysvalloissa.

Sisko ja veli saivat samanaikaisesti munuaisensiirron samalta luovuttajalta. Historiallisesta elintensiirrosta uutisoi muun muassa Daily Mail

Useissa tapauksessa munuaisen luovuttuja löytyy lähipiiristä – esimerkiksi isoäidiltä, sisarukselta tai jopa exältä.

Joissain tapauksissa munuaisen luovutus saa aikaan useamman ihmishengen pelastumisen. Useat amerikkalaismediat uutisoivat nyt tapauksesta, jossa munuaisten luovuttaja pelasti sisarusten hengen Yhdysvalloissa – yhtaikaa. 

Harvinainen sairaus todettiin jo vauvaiässä

Ava Shepperd, 14, ja hänen veljellään John Benillä, 18, todettiin jo vauvaiässä harvinainen sairaus, kystinoosi. Kyseessä geneettinen sairaus, jonka on on todettu johtuvan CTNS-geenin mutaatiosta.

Tauti häiritsee elinten toimintaa elimiin kertyneiden kystiinikiteiden vuoksi. Kystinoosia esiintyy eri muodoissa, mutta Ava ja John sairastavat sen vaikeinta muotoa, joka on munuaisoireinen.

San Antoinio Express-Newsin artikkelista käy ilmi, että sisaruksille annettiin pitkään dialyysihoitoa. Lääkärit kuitenkin totesivat, että vain teini-iässä olevan kaksikon elämä päättyy lyhyeen, elleivät he saa munuaisensiirtoa.

Perheen vitsistä tulikin totta

Teinien vanhemmat saivat viime viikolla tietää, että sopiva luovuttaja oli löytynyt. Kaikkien yllätyksesksi, testitulokset osoittivat, että sekä veriryhmä että munuaisen kudostyyppi sopivat niin Avalle että Johnillekin.

Ava ja John olivat onnekkaita, sillä John odotti elinsiirtoa vuoden, Ava taas vain kuukauden. Joissakin tapauksissa sopivaa luovuttajaa joudutaan etsiä jopa vuosien ajan.

Tilanteesta teki entistäkin onnekkaamman ja ihmeellisemmän se, että sisarukset saivat munuaisen samalta luovuttajalta.

– Olimme vitsailleet toisillemme, että kuinka siistiä olisi, jos saisimme munuaisen samalta luovuttajalta samanaikaisesti, lasten äiti Kim muistelee käsittämätöntä sattumaa.

Sattuma hämmästytti myös lääkärit

Uutinen oli todella lohduttava, sillä teini-ikäiset Ava ja John ovat viettäneet suurimman osan elämästään sairaaloissa kuluttaen onnelliset lapsuusvuotensa sairaspedissä.

– Tuntui todella hyvältä, kun sai tietää liittävänsä sen tyhmän putken viimeistä kertaa vatsaansa, John kuvailee reaktiotaan ilouutisen jälkeen.

Sisaruksille suoritettiin tunnin kestävä leikkaus samanaikaisesti yliopistollisessa sairaalassa. Lääkäritkään eivät oleet koskaan aiemmin todistaneet vastaavaa tilannetta.

Vaikka sisarukset olivatkin onnekkaita, elinsiirtoon liittyy aina hyljintäriski. He joutuvatkin syömään lääkkeitä koko loppuelämänsä. Vaikka kaksikko jatkaa taisteluaan myös kystinoosia vastaan, he pystyvät elää suhteellisen normaalia elämää. 

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat