Suomessa on jatkuva pula siirrettävistä elimistä – vuodenvaihteessa pääsyä elinsiirtoon odotti 570 ihmistä

Suomessa tehtiin viime vuonna 393 elinsiirtoa. Siirrettävistä elimistä on kuitenkin jatkuva pula, kertoo Munuais- ja maksaliitto.

Elinluovuttajia oli viime vuonna 108, mikä oli vähemmän kuin edellisenä vuonna. Liitto muistuttaa, että vuodenvaihteessa pääsyä elinsiirtoon odotti 570 ihmistä. Kaikki heistä eivät ehdi saada ajoissa uutta elintä, ja vuosittain jopa kymmenesosa elinsiirtoa odottavista kuolee.

Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt. Kuolleen ihmisen mielipidettä kysytään omaisilta, jos hänen tahtoaan ei ole kirjattu.

–  Jos et halua, että omaisesi vastaisivat kielteisesti siksi, että he ovat epävarmoja kannastasi, kerro se heille ajoissa, neuvoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa tiedotteessa.

Omaiset eivät voi kieltää elinluovutusta omaan tahtoonsa vedoten. Jokainen voi ilmaista myönteisen kantansa elinsiirtoon kirjaamalla sen Elinluovutus-kännykkäsovelluksella tai Omakantaan.

Jokaisella on oikeus allekirjoittaa elinluovutuskortti. Ikä ei ole este siirrolle, tärkeämpää on elinten kunto, jonka lääkärit arvioivat. Viime vuonna nuorin elinluovuttaja oli 2-vuotias ja vanhin 83-vuotias.

Munuaissiirtoja tehdään eniten

Eniten Suomessa tehdään munuaissiirtoja, viime vuonna 238. Toiseksi eniten oli maksansiirtoja (66). Sydämensiirtoja tehtiin viime vuonna ennätyksellisen paljon eli 47.

Keuhkonsiirtoja oli 18 ja haimansiirtoja 23. Lisäksi tehtiin yksi elinsiirroiksi laskettava kasvojen kudostensiirto.

Yhtään ohutsuolensiirtoa ei viime vuonna sen sijaan tehty.

Elinluovutuskortin voi tilata ilmaiseksi kotiinsa osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi. Sovelluksen voi ladata sovelluskaupoista nimellä Elinluovutus.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja