25-vuotias mies lahjoitti munuaisensa tuntemattomalle – käynnisti ketjun, joka pelasti kolmen ihmisen hengen

Kun eräs amerikkalaismies päätti luovuttaa munuaisensa tuntemattomalle, hän käynnisti ketjun, jossa yhteensä kolmen ihmisen henki pelastui, kertoo muun muassa Yahoo Lifestyle.

Kun Ky Kanaman, 25, sai selville, kuinka pieni osa munuaissiirron tarvitsevista potilaista todella saa elimen, hän ei saanut tilastoja mielestään. Yhdysvalloissa on tällä hetkellä noin 100 000 ihmistä, jotka ovat dialyysissä.

Niin nuori liikemies päätti lahjoittaa oman munuaisensa sitä tarvitsevalle.

– Se ei ollut koskaan vaikea päätös. En ehkä tietäisi sitä henkilöä, joka saisi munuaiseni, mutta tiesin, että autoin jotakuta tarvitsevaa, ja se oli enemmän kuin olisin koskaan voinut pyytää, hän kertoo Yahoo Lifestylelle.

– Pyörä lähti pyörimään, ja seuraavaksi sain kuulla, että sopivuus oli löytynyt!

Katso alla olevalta videolta keskustelua munuaissiirroista! (Artikkeli jatkuu videon alla.)

Elämä munuaissiirron jälkeen 7:50

Hyväntahtoisuus inspiroi muut mukaan

Niin Ky päätyi luovuttamaan munuaisensa tuntemattomalle, 21-vuotiaalle tytölle. Hän oli Victoria "Dayshanae" Hosman Children’s Mercy Hospitalissa, Kansas Cityssa. Dayshanaella oli Alagillen oireyhtymä, ja hänelle oli jo aloitettu dialyysi.

Dayshanaella tosin oli jo luovuttaja: sairaalan hoitaja ja Dayshanaen hyvä ystävä Christa Jordan oli päättänyt jo luovuttaa oman munuaisensa ystävälleen. Christa oli sopiva luovuttaja, mutta Ky oli vielä parempi.

Niin Kyn munuainen päätyi Dayshanaelle, mutta Christa päätti jatkaa Kyn aloittamaa ystävällisyyden ketjua. Hän oli täydellinen luovuttaja eräälle täysin tuntemattomalle miehelle, Lauro Zunigalle, 32, joka odotti listalla myös munuaissiirtoa.

Zunigan äiti Carolina Perez taas olisi ollut valmis luovuttamaan munuaisensa pojalleen, mutta hän ei ollut tälle sopiva luovuttaja.

Kyn ja Christan hyväntahtoisuudesta inspiroituneena myös Carolina päätyi luovuttamaan oman munuaisensa tuntemattomalle miehelle.

"Kuin olisin voittanut lotossa"

Niin Kyn aloittamat tapahtumat päätyivät pelastamaan kolmen ihmisen hengen.

– Kun sain selville ketjusta… on vaikea kuvailla niitä tunteita, jotka ottavat valtaansa. Sitä ryhtyy auttamaan yhtä ihmisiä, ja yhtäkkiä on osa kolmen ihmisen auttamista. Se on suurempaa kuin sinä ja elämäsi sillä hetkellä, Ky kuvaa.

Kaikki kuusi leikkausta suoritettiin kahdessa sairaalassa 29. ja 30. lokakuuta. Viime keskiviikkona kaikki luovuttajat ja vastaanottajat tapasivat Kansasissa sairaalassa. Amerikkalaismedioiden mukaan vastaavat luovutusketjut ovat harvanaisia.

– Minusta tuntuu kuin olisin voittanut lotossa, sanoo kolmas munuaisen saanut mies, Matt Lewis, 54.

Korjattu 20.11. klo 9.13 toiseksi viimeisen sitaatin muotoilua.

Lue myös:

    Uusimmat