Historiallinen ensilento! Munuainen kuljetettiin naiselle onnistuneesti drone-lennokilla – potilas oli odottanut tervettä elintä kahdeksan vuotta

Munuainen lennätettiin dronella potilaalle 5:13
Yhdysvalloissa tehtiin munuaissiirto, jossa hyödynnettiin lennokkia.

Yhdysvalloissa on suoritettu ensimmäinen elinsiirto, jossa on hyödynnetty drone-lennokkia. Elinsiirtoja varten suunniteltu lennokki kuljetti huhtikuussa munuaisen naiselle, joka oli odottanut siirrännäistä kahdeksan vuotta. Lento suoritettiin Marylandissa.

Onnistuneesta siirrosta kertoivat aiemmin muun muassa The New York Times ja Mediuutiset.

Kyseessä oli The New York Timesin mukaan testilento, joka kesti vain lyhyen aikaa. Tästä huolimatta asiantuntijat pitävät onnistunutta lentoa merkittävänä edistysaskeleena. Lento osoitti, että miehittämättömistä elinsiirtolennoista voi pian tulla todellisuutta.

Halvin tapa hoitaa kuljetukset

Elinsiirrot ovat nykyisellään kalliita ja vaativat hoitohenkilökunnalta ripeää toimintaa. Kuolleelta luovuttajalta saatu elin säilyy kelvollisena vain lyhyen aikaa.

Uutiskanava CNN:n jutussa arvioidaankin, että drone-lentojen ansiosta elinsiirrot voivat tulevaisuudessa helpottua, nopeutua ja halventua.

Elinsiirrossa käytetty lennokki oli suunniteltu Marylandin yliopistossa. Lennon suunnitteluun osallistui CNN:n mukaan muun muassa fyysikoita, tutkijoita ja ilmailuasiantuntijoita.

Kahdeksan moottoria ja laskuvarjo

Uutistoimisto Reutersin mukaan testilennokki oli hyvin varusteltu. Siinä oli kahdeksan moottoria siltä varalta, että jotain menisi pieleen. 

Lisäksi lennokissa oli laskuvarjosysteemi, jonka avulla elin olisi saatu vahingoittumattomana maan pinnalle, jos moottorit olisivat hajonneet.

Lue myös:

    Uusimmat