Sisäministeri Mykkänen: Laittomasti maassa olevien säilöönoton perusteita tarkennetaan –"Yli 90 prosenttia heistä ei kuitenkaan ole vaaraksi suomalaisille tytöille ja lapsille"

1:09

Eduskunnan kyselytunnin pääteemaksi nousi odotetusti Oulun ja Helsingin seudulla ilmi tulleet lapsiin kohdistuneet seksuaalirikosepäilyt ja asiaan liittyvä lainsäädäntö. 

Alkuviikosta eduskuntaryhmien puheenjohtajat sopivat yhdessä eduskunnan jouduttavan lakiesityksiä, joissa muun muassa kiristetään rangaistuksia lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista.

Perussuomalaisten mukaan vireillä olevat lakihankkeet ovat kuitenkin riittämättömiä ja rankasti myöhässä. 

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri kysyi hallitukselta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen säilöönotosta.

– Aiotteko te viimein ottaa vähintään laittomasti maassa olevat ja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet säilöön suomalaisten turvallisuuden takaamiseksi, Meri kysyi.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) näytti asialle vihreää valoa sanomalla, että hallitus kääntää kiviä ja aikoo tarkentaa myös vaarallisten henkilöiden säilöönotto- ja kiinniottoperusteita.

– Kyllä tulee säilöönoton ja kiinnioton tarkennuksia. Kuitenkin yli 90 prosenttia laittomasti maassa olevista ei ole vaaraksi suomalaisille tytöille ja lapsille, Mykkänen sanoi.

"Olisi väärin leimata tuhannet ihonvärin perusteella"

– Meidän tulee tehdä aidosti toimia, jotka kohdistuvat ulkomaalaisiin, koska meillä on tietty segmentti ulkomaalaisia, jotka ovat täällä ilman oleskelulupaa tai syyllistyvät rikoksiin, heistä meidän pitää päästä eroon. Tässä on yhteinen tahtotila ja niitä toimia viedään eteenpäin. Mutta samalla olisi väärin leimata tuhannet ulkomaalaiset ihonvärin perusteella, Mykkänen alleviivasi.

Keskustelun avannut SDP tivasi hallitukselta, aikooko se tuoda eduskuntaan lisäbudjetin, jossa jälkihoidon ja poliisin toimintaresurssit turvataan.

SDP korosti, että olennaista on myös väkivallan uhreiksi joutuneiden lasten hoito.

– Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat liian yleisiä, internet tuonut tähän uuden haasteen, kansanedustaja Jutta Urpilainen sanoi.       

Valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan (kok.) hallitus on valmis tekemään lisäbudjetin, mikäli joulukuussa käynnistettyjen toimenpiteiden jälkeen tilanne sitä vaatii.

Lisäksi Orpo totesi hallituksen nostaneen hallituskauden aikana poliisin resursseja.

Sinne nettiin pitää päästä väliin

Sisäministeri Mykkänen korosti, että toimiviin nettipoliisitoiminnan konsepteihin haetaan lisärahoitusta ja tiedonvaihtoa lastensuojelusta poliisille tulee lisätä.

– Kun siellä netissä houkutellaan nuoria, toisin kuin meitä 20 vuotta sitten, niin sinne pitää päästä väliin, Mykkänen sanoi.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) kertoi olevansa valmis tarkastelemaan seksuaalirikosten vanhentumisaikaa.

Häkkäsen mukaan vanhentumisaika on määritelty jo nyt pitkäksi, mutta ongelmat paljastuvat yleensä liian myöhään. 

Keskustelua käytiin poikkeuksellisen rakentavassa hengessä. Sekä oppositio että hallitus kiittelivät, että eduskunta on pysähtynyt asian äärelle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja