Sipsien syöminen vienyt lapsia ensiapuun Yhdysvalloissa – lääkärit varoittelevat tulisten naksujen haitoista

10:36
Videolla asiantuntijat kertovat, kuinka suuri ongelma lasten ylipaino on.

Yhdysvalloissa on kohuttu pitkään tulisista naksuista, joita syöneet lapset ovat päätyneet ensiapuun.

FOX 29 -uutiskanavan haastattelema lastenlääkäri pelkää tulisten ruokien vahingoittavan lasten ruoansulatusjärjestelmää. Pelon taustalla ovat suositut Flamin’ Hot Cheetos -naksut, joiden runsas syöminen voi aiheuttaa erilaisia ikäviä oireita. Naksut nimittäin sisältävät paljon esimerkiksi pippuria sekä mausteita.

Lisäksi kyseiset Flamin’ Hot Cheetos -naksut sisältävät natriumglutamaattia ja runsaasti keinotekoisia maku- ja väriaineita, jotka voivat olla vahingollisia lapsen terveydelle, varoittaa lastenlääkäri Parents-sivustolla.

Ruoan sisältämän natriumglutamaatin tunnistaa E621-koodista.

Suuri kerta-annos voi poltella elimistössä ja värjätä ulosteen

Jo yksittäinen suuri kerta-annos voi johtaa vatsaongelmiin, kuten ärsytykseen ja polttamiseen. Ensiapuklinikoilla havaittuja oireita ovat myös suussa ja ruokatorvessa tuntuva polttelu sekä rintakipu. Pahimmillaan oireet voivat johtaa mahahaavataudin lievempään muotoon, mahakatarriin, joka on mahalaukun seinämän tulehdus.

Keskustelu tulisista sipseistä on jatkunut Yhdysvalloissa kauan. Vuonna 2012 CBS-uutiskanavalle puhunut lääkäri varoitti erityisesti refluksitaudista kärsineitä välttelemään tulisia herkkuja, sillä ne voivat laukaista kroonisen sairauden oireet.

Osa ensiapuun tehdyistä vierailuista saattaa selittyä myös sillä, että punaiseksi värjätyt tuliset naksut voivat aiheuttaa ulosteen värjäytymistä. Vanhemmat ovat hätääntyneet, kun heidän lapsensa on kertonut ulosteessaan olevan verta.

Luonnollisesti tulinen keinotekoista parempi vaihtoehto

Sipsit eivät ole muutenkaan terveellisin välipala. Tulisesta ruoasta pitävälle lapselle kannattaa naksuja mieluummin antaa luonnollisesti tulisia, esimerkiksi chilillä maustettuja ruokia.

Epäterveellisten ja mahdollisia vatsaongelmia aiheuttavien sipsien kohdalla kannattaa muistaa kohtuus ja välttää suuria annoskokoja. Esimerkiksi ulosteen värjäytyminen punaiseksi on melko varmasti merkki siitä, että herkkuja on tullut syötyä liikaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja