17-vuotiaan sipsirakkaus johti sappirakon poistoon, väittää äiti – teini ahmi tulisia herkkuja pusseittain

17:10

Amerikkalaisäiti väittää hänen tyttärensä joutuneen sappirakon poistoon runsaan tulisten sipsien syönnin takia, kertovat Daily Mail ja Fox News. Tulisen tai edes rasvaisen ruoan vaikutusta vaivaan ei olla kuitenkaan todistettu.

Katso yllä olevalta videolta keskustelua sappikivistä!

Amerikkalainen Rene Craighead, 17, alkoi yllättäen tuntea kovaa kipua vatsanalueellaan. Äiti vei tyttärensä kiireesti sairaalaan, jossa lääkärit kertoivat, että teiniltä täytyi poistaa sappirakko.

Äidin mukaan lääkärit olivat kertoneet, että maha-suoliongelmat johtuivat mitä todennäköisemmin ainakin osittain tulisista herkuista, joita Rene oli syönyt tiuhaan tahtiin.

Sipsejä kului neljä pussia viikossa

17-vuotias söi äidin mukaan neljä isoa pussia tulisia sipsityyppisiä herkkuja viikossa.

– Hän rakastaa niitä. Joka kerta, kun menen ulos, hän sanoo "tuo minulle takaisin tullessasi Hot Takis -sipsejä, tuo minulle Hot Chips -sipsejä", äiti selittää.

– Halusin tehdä hänet iloiseksi, joten toin niitä tullessani. Hän söi isoja pusseja ja otti niitä mukaansa kouluun.

Nyt äiti haluaa varoittaa myös muita vanhempia hemmottelun vaaroista.

Tulisella ja rasvaisella ruoalla ei todistettua yhteyttä

Daily Mailin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan ei ole mitään todisteita, että mausteiset tai tuliset ruoat aiheuttaisivat esimerkiksi sappikiviä. Sappikivet ovat sappirakon tulehduksen yleisin aiheuttaja.

Sappikivien tyypillisimmät oireet ovat ylävatsakipu oikealla, joka säteilee selkään, ja oksentelu. Kipukohtauksen voivat aiheuttaa tietyt ruoat kuten kaali, tuore leipä, omena tai rasvaiset ruoat. Sappikivet voivat myös olla täysin oireettomia.

Sappikivet voivat myös aiheuttaa hankalaa sappirakon tulehdusta tai haimatulehdusta.

Lähde: Terveystalo

Sen sijaan ruoat, joissa on paljon tyydyttynyttä rasvaa ja transrasvaa, on yhdistetty amerikkalaisasiantuntijoiden mukaan sappikiven syntyyn.

Terveyskirjaston mukaan ravinnon koostumuksen, esimerkiksi rasvan tai kuidun määrän, vaikutus sappikivien syntyyn on epäselvä, eikä sivustolla siksi kehoteta noudattamaan mitään tiettyä ruokavaliota sappikivien ehkäisyssä.

Terveyskirjaston mukaan lihavuus lisää selvästi sappikiviä ja sairastumisen vaara nousee, jos liikkuminen on vähäistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja