Mainos

Sinilevähavainnot lisääntyneet merellä ja järvillä

Sinilevähavainnot merillä ja järvillä ovat lisääntyneet viime viikosta. Tilanne on kuitenkin ajankohtaan nähden edelleen hyvä, Suomen ympäristökeskus (Syke) kertoo.

Valtakunnallisen leväseurannan perusteella merialueilla leväesiintymät rajoittuvat muutamaan havaintoon itäisellä Suomenlahdella ja Turun saaristossa. Rajavartioston tekemien lentojen perusteella sinileviä on näillä alueilla paikoin veteen sekoittuneena.

Helsingin edustan merialueilla panssarisiimalevä on värjännyt veden punertavaksi. Hangon edustalta on tullut yleisöhavainto sinilevästä.

Meriveden pintalämpötila Suomen merialueilla on vielä pääosin alle 17 astetta. Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan rannikoilla ja saaristoissa lämpötila voi nousta lähipäivinä paikoin jopa 20 asteeseen.

Järvillä levää ajankohtaan nähden vähän

Järvillä sinilevähavainnot ovat lisääntyneet, mutta tilanne on edelleen ajankohtaan nähden keskimääräistä parempi.

Sinilevää on Syken mukaan havaittu hieman 32:lla ja runsaasti viidellä virallisella havaintopaikalla. Erittäin runsaita sinileväkukintoja ei ole havaittu. Yleisöhavaintoja on saatu ainoastaan muutamasta vähäisestä tai runsaasta sinileväkukinnasta.

Järvien pintaveden lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa pääosin 18-20 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa enimmäkseen 10-15 astetta. Lukemat ovat monissa järvissä ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa matalampia.

Viikko sitten itäisellä Suomenlahdella sinilevää oli havaittu vähäisiä määriä, muilla merialueilla ei lainkaan. Järviltä oli viikko sitten tehty 23 sinilevähavaintoa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.