Sinilevää nyt normaalia vähemmän – tuulet hajottivat pintakukinnot

Sinilevähavaintoja on ollut viimeisimmän viikon aikana vähemmän kuin tyypillisesti vastaavana ajankohtana, tiedottaa Suomen ympäristökeskus Syke.

Viime päivien voimakkaat tuulet ovat hajottaneet sinilevän pintakukintoja merialueilla sekä sisävesillä.

Erittäin runsaita sinileväkukintoja ei havaittu missään. Havainnot runsaista sinileväkukinnoista myös vähenivät viime viikosta. 

Runsasta sinilevää havaittiin viidellä sisävesien havaintopaikalla ja yhdellä rannikon havaintopaikalla.

Hieman sinilevää huomattiin 27 sisävesien havaintopaikalla ympäri Suomea. Rannikolla hieman sinilevää havaittiin 14 havaintopaikalla Saaristomeren, Selkämeren ja Suomenlahden rannikoilla.

Kuluvan viikon alussa itäisellä Suomenlahdella havaittiin jonkin verran sinilevää veden pinnanalaisissa kerroksissa. Muilla alueilla sinilevälauttoja ei huomattu.

Lämmin ja tyyni sää voi yhä muuttaa tilannetta

Syke muistuttaa tiedotteessaan, että lämmin ja tyyni sää saattaa edelleen edistää sinileväkukintojen kehittymistä sekä sisävesillä että merialueilla.

Sinileväseurantaa suoritetaan yli 400 havaintopaikalla rannikkoseudulla, saaristossa ja sisävesillä.

Uimarantojen sinilevätilannetta seuraavat kunnat ja kaupungit, joten uimarantojen runsaista sinileväesiintymistä kannattaa ilmoittaa suoraan kyseisen kunnan terveydensuojeluviranomaisille.

Sinilevän tunnistaa siitä, että tyynellä ilmalla se muodostaa usein rantaveteen vihertäviä tai kellertäviä sinilevälauttoja. Vähäinen sinilevä näyttää vedessä kellertäviltä tai vihertäviltä hiukkasilta.

Onko vesistöissä sinilevää? – näin tarkistat sen helposti kotikonstein 8:27
Katso kaksi kotikonstia sinilevätilanteen testaamiseen

Lue myös:

    Uusimmat