Lämmin kesä aikaistanut sinilevien esiintymistä järvivesissä, riski myös merialueilla huomattava – katso kartalta oman alueesi tilanne

Millainen sinileväkesä tulossa? 6:35
Video: Huomenta Suomessa keskusteltiin kesäkuun alussa tulevan kesän sinileväriskeistä.

Lämmin kesäkuu on aikaistanut sinilevän esiintymistä järvillä, kerrotaan Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) valtakunnallisessa leväkatsauksessa. Merialueilla sinilevää on paikoin havaittu jopa runsaasti, mutta tilanne on alkukesälle tyypillinen.

Sinilevähavaintoja on tehty 30 valtakunnallisella havaintopaikalla, mutta vain yhdessä niistä runsaasti. 

Tällä hetkellä sinilevää on vain hieman keskimääräistä enemmän, mutta lämpimien säiden jatkuminen voi lisätä sinilevien esiintymiä nopeasti.

– Lämpimän sään jatkuessa sinilevien pintaesiintymät voivat runsastua lähipäivinä järvillä, sanoo ryhmäpäällikkö Marko Järvinen SYKEn tiedotteessa.

Rannikkovesillä on tehty jonkin verran sinilevähavaintoja, mutta levän määrät ovat olleet niukkoja. Ainoastaan etelärannikolla on tehty paikoin havaintoja runsaista esiintymistä. Tilanne merivesillä ei kuitenkaan poikkea tyypillisestä alkukesän tilanteesta.

SYKEstä kerrotaan, että Itämerellä sinileviä esiintyy yleensä runsaimmin vasta juhannuksen jälkeen.

Sinileväriski on tänä kesänä korkea

SYKE on varoittanut sinileväesiintymien korkeasta riskistä tänä kesänä. Lämmin ja aurinkoinen sää voi kasvattaa kukinnat voimakkaiksi, ja tyynen sään aikaan levät pääsevät kertymään pintaan ja muodostamaan levälauttoja.

Riski on huomattava Suomenlahdella, Itämeren pohjoisosassa ja suurimmassa osassa Saaristomerta, ja kohtalainen kaakkoisella Selkämerellä.

Riskien toteutuminen riippuu kesän säästä, joka kesäkuun alussa on ollut lämpötiloiltaan hieman keskimääräistä korkeampi. 

Sinilevän voi tunnistaa keppitestillä

Sinilevä voi mennä sekaisin siitepölyn kanssa, koska sinilevä näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta.

– Erittäin runsaana esiintyessään sinilevä voi muodostaa maalia tai hernekeittoa muistuttavan leväpuuron, joka rantavesiin ja rannalle ajautuessaan voi muuttua räikeän turkoosiksi, SYKEn tiedotteessa kuvaillaan.

Tunnistamisen apuna voi käyttää keppiä. Jos epäilty levämassa hajoaa kepillä tökittäessä hippusina veteen, voi kyseessä olla sinilevä. Jos se jää keppiin roikkumaan, kyseessä on jokin muu.

Toinen keino on ottaa levää vesilasiin seisomaan tunnin ajaksi. Jos kyseessä on sinilevä, vihreitä hippusia nousee pintaan.

Myrkytysepäilyssä hakeuduttava lääkäriin

Sinilevät aiheuttamat monenlaisia oireita, kuten vatsavaivoja, iho-oireita, tulehduksia sekä yleisiä flunssaoireita. Jos epäilee uineensa sinileväisessä vedessä, tulee peseytyä huolellisesti runsaalla vedellä.

Jotkin sinilevät tuottavat maksa- ja hermomyrkkyjä, ja sinilevälle altistumista käsitellään myrkytystilana, jota epäillessä tulee hakeutua lääkäriin.

Sinilevämyrkytyksiin on kuollut lemmikkieläimiä, mutta suurin osa ihmisuimarien oireista ovat SYKEn mukaan todennäköisesti johtuneet muista tekijöistä kuin myrkyistä.

Lue myös:

    Uusimmat