Sinilevähavainnot lisääntyneet viikon takaisesta – näillä alueilla havaintoja on tehty

Näin tunnistat sinilevän 8:24
Katso myös: Näin tunnistat sinilevän

Sinilevähavainnot ovat lisääntyneet viikon takaisesta niin rannikkoalueilla, avomerellä kuin myös järvillä, kertoi Suomen ympäristökeskus Syke torstaina.

Pintakukintoja on Syken mukaan havaittu laajalti Gotlanninmeren pohjoisosan avomerialueilla ja Suomen länsirannikon läheisyydessä. Keskiviikkona pintalevänauhoja ilmestyi myös Saaristomeren kansallispuiston alueelle Korppoon eteläpuolelle.

Lisäksi veteen sekoittunutta levää on havaittu Suomenlahden länsiosissa Inkoon kohdilta länteen.

Sisävesien havaintopaikoilla on tällä viikolla ollut runsaasti levää seitsemässä eri kohteessa ympäri Suomea, Lappia lukuun ottamatta. Hieman levää on havaittu 32:lla eri havaintopaikalla ympäri Suomea. Erittäin runsaista sinileväkukinnoista sisävesillä ei tällä viikolla ole ollut havaintoja.

Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan ely-keskus kertoi, että vaikka sinilevähavainnot ovat lisääntyneet, tilanne on pohjalaismaakunnissa tavanomainen vuodenaikaan nähden. Viileämpi ja sateinen sää ovat hillinneet sinileväkukintoja sisävesillä.

Rannikolla on tällä viikolla havaittu erittäin runsaasti sinilevää yhdellä seurantapaikalla, Varsinais-Suomessa Mynälahden sisäosassa. Runsaasti levää on havaittu neljässä eri seurantapaikassa Naantalin ja Rauman rannikolla. Hieman levää on havaittu 20 eri rannikkopaikalla.

Rannikon sinilevähavainnot painottuvat Syken mukaan etelä- ja lounaisrannikolle ja Saaristomerelle.

Virallisen seurannan lisäksi kansalaisilta on tullut 28 sinileväkukintoja koskevaa havaintoa.

Runsaan esiintymän erottaa helposti

Runsas esiintymä sinilevää muodostaa tyynessä säässä veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja, jotka kasautuvat rantaveteen. Pienemmät määrät sinilevää näyttävät vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta.

Kepillä kokeiltaessa sinilevä hajoaa. Jos levä jää roikkumaan keppiin, se ei ole sinilevää.

Pienet lapset ja lemmikkieläimet täytyy pitää poissa sinilevää sisältävästä vedestä.

Katso video: Keppitestillä erotat sinilevän siitepölystä – näin se tehdään

Kuinka sinilevän voi erottaa männyn siitepölystä? Asiantuntija neuvoo, kuinka helppo keppitesti tehdään 2:17

Lue myös:

    Uusimmat