Sinilevähavaintojen määrä on lisääntynyt – voi esiintyä myös myöhemmin syksyllä

Onko vesistöissä sinilevää? – näin tarkistat sen helposti kotikonstein 8:27
Onko vesistössä sinilevää? Näin tarkistat asian helposti kotikonstein!

Erittäin runsaasti sinilevää on havaittu vain yhdellä merialueiden havaintopaikalla Rauman edustalla.

Sinilevähavaintojen määrä on lisääntynyt merellä ja sisävesillä lämpimän sään takia, kertoo Suomen ympäristökeskus Syke. Pitkään jatkuva lämmin ja tyyni sää lisää sinilevien kukintoja.

Sinileväkukintoja on havaittu sisävesillä keskimääräistä enemmän, vaikka järvien pintalämpötilat ovat Syken mukaan ajankohdalle tyypillisiä. Pintalämpötilat ovat Etelä- ja Keski-Suomessa 17–20 astetta ja Pohjois-Suomessa pääosin 14–17 astetta. Myös merialueilla on havaittu paikoittain laajoja sinileväkukintoja.

–  Elokuun alussa lämmennyt sää sekä voimakkaiden tuulten ja sateiden tuomat lisäravinteet ovat huonontaneet sinilevätilannetta järvillä. Sinileväkukinnat ovat voimakkaimmillaan heinä-elokuussa, mutta niitä voi esiintyä myös myöhemmin syksyllä, mikäli lämmin sää jatkuu, sanoo Syken erikoistutkija Kristiina Vuorio tiedotteessa.

Runsaasti sinilevää esiintyy kaikkiaan 22:lla ja hieman sinilevää 42:lla sisävesien havaintopaikalla. Kansalaisilta on tullut yhteensä 81 havaintoa, joista 58:ssa on havaittu sinilevää.

Myös merillä viime viikkoa enemmän sinilevälauttoja

Tuulinen sää voi sekoittaa sinilevälauttoja pintaveteen, ja rannalle ajautuvat kuolevat sinilevämassat voivat värjätä rantoja sinisiksi tai turkooseiksi. Pintavedessä voi edelleen esiintyä kellertäviä tai ruosteenpunaisia kuusen-suopursuruosteen helmi-itiöiden muodostamia lauttoja, jotka eivät ole ihmisille haitallisia.

Myös merialueilla ajelehtii Syken mukaan viime viikkoa enemmän sinilevälauttoja.

–  Myös rannikolla sinilevähavaintojen määrä on elokuun alun pitkäaikaista keskiarvoa suurempi, sanoo Syken erikoistutkija Sanna Suikkanen tiedotteessa.

Erittäin runsaasti sinilevää on havaittu vain yhdellä havaintopaikalla Rauman edustalla, ja runsaasti sinilevää esiintyi seitsemällä paikalla Suomenlahden ja Saaristomeren rannikoilla. Suurimmassa osassa havainnoista on kuitenkin kyse vähäisistä sinilevämääristä.

Näin tunnistat sinilevän 8:24
Katso video – näin tunnistat sinilevän!

Lue myös:

    Uusimmat