Mainos

Simojoen tulva saartanut satojen kodit

Jääpato on tänään nostanut nopeasti vettä Simojoessa. Tulvavesi on saartanut kaksi asuinaluetta ja satojen ihmisten kodit Simon asemakylän lähistöllä. Tulvavesi on ehtinyt myös syödä rikki teitä.

Simojoki tulvii teille ja taloihin


Viranomaiset eivät suunnittele jääpadon räjäyttämistä, sillä liikkeelle lähtevät jäät voisivat alempana pakkautua padoksi vielä hankalammassa paikassa.

Pyhäjoen pinta Pohjois-Pohjanmaalla on alkanut hiljalleen laskea. Silti joen varrella on useita taloja saarroksissa, ja teitä on poikki. Jos tulva jatkuu pitkään, Pyhäjoen penkereet ovat kovilla.
-Patojen välissä ja jokien uomassa on valtavasti vettä. Se kuitenkin mahtuu vielä penkereitten sisään, työmaapäällikkö Juha Kursula Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksesta sanoo. Merijärven suojaksi rakennettuihin tulvapenkereisiin ei ole toistaiseksi ilmaantunut uusia vuotokohtia. Viimeisin reikä saatiin paikatuksi Männistön alueella Merijärven kunnassa eilis-iltana.

Pyhäjokivarressa on asutuksen suojana yli 50 kilometriä tulvapengertä. Penkereiden rakentaminen aloitettiin 50-luvulla, ja sen jälkeen niitä on useaan otteeseen korjattu. Kursulan mukaan suojavallit ovat paikoin pettäneet, sillä niitä ole tarkoitettukaan näin rajuun ja pitkäaikaiseen tulvapaineeseen.

-Rakentamisvaiheessa on lähdetty siitä olettamuksesta, että penkereet ovat tulva-aikaan vielä jäässä. Pyhäjoen virtaamat näyttivät aamulla jälleen uusia huippulukemia. Mittarit osoittivat virtaaman olleen ajoittain jopa 477 kuutiota sekunnissa. Jo eilen virtaama nousi 470 kuutioon sekunnissa. Vain kerran aiemmin kuluneen sadan vuoden aikana lukema on ollut yhtä suuri.

Kiiminkijoki vakaa

Kiiminkijoen tulvahuippua odotellaan viikonvaihteeseen. Kalajoen tulvahuippu on jo ohitettu.
Kiiminkijoen tulvatilanne on vakaa. Paloesimies Antero Grönlundin mukaan vesi oli eilis-illasta noussut kymmenkunta senttiä. Jääpadot olivat paikallaan Honkasessa ja Kiimingin keskustassa. Uusia patoja ei ole muodostunut. Huttukylässä Särkisaaren kohdalla Ylikiimingin rajalla vesi oli noussut aamulla useampien rakennusten, pääasiassa kesämökkien, kivijalkoihin.

-Jääpadot ovat paikallaan ja vesi on korkealla, Grönlund kuvaili. Kiimingin keskustaa vesi ei toistaiseksi uhkaa. Siikajoen tulvatilanne oli keskiviikkona hallinnassa. Vettä on varastoitu Uljuan altaaseen, joka on kuitenkin täyttymässä tämän viikon aikana.

-Tulvavedet menevät sen jälkeen pelloille lähinnä Mankilan kylään Rantsilaan, tuotantopäällikkö Reino Enbuske ympäristökeskuksesta toteaa. Mankilassa oli jo keskiviikkona kolmisen tuhatta hehtaaria peltoa veden alla. Iijoessa tilanne oli keskiviikkona rauhallinen.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.