Sihvonen: Tapparalla kriisi, joka tuhosi runkosarjan voittohaaveet – "Ihmettelen, jos Rautakorpi esikuntineen ei ole tehnyt samoja havaintoja"

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen kirjoittaa analyysin siitä, miksi Tappara on töpeksinyt viime aikoina peliensä loppuja oikein urakalla.

Noin kuukauden sisään Tapparan johto on sulanut SM-liigassa pelin lopussa dramaattisesti viisi kertaa. Osaltaan alla kuvaamissani otteluissa tapahtuneet lopun käänteet ovat johtaneet siihen, että Tapparan ote taistella runkosarjan voitosta Kärppiä vastaan kirposi.

Tutkitaanpa, löytyykö sulamisille jotakin yhteistä, pelillistä nimittäjää. Vai onko kyse sittenkin vain sattumasta.

Jukurit tasoitti lopussa 24. tammikuuta

Tappara menetti ajassa 59.56 suoran voiton johdettuaan ottelun lopussa peliä 2-0; tamperelaiset voittivat lopulta voittomaalikilpailussa Jukurit 3-2.

Tapahtumat:

Peli on Tapparalle 2-0, Jukurit ottaa maalivahdin pois kolmannen erä lopussa, kun aikaa on jäljellä 3:25. Aloitus on Tapparan puolustusalueella. Tappara selviää ensimmäisestä alakynnestä, mutta toisesta kihahtaa. Tapparan viisikon alakolmikko pelaa suhteellisen ylhäällä jättäen kolmikon ja maalivahdin väliin kaksi Jukureiden pelaajaa, Jukurit toimittaa kiekon viivasta maalille, ohjuri, 2-1.

Aloitus keskipisteestä, Tappara antaa painetta yhdellä pelaajalla, Jukurit hyökkää, maalivahti pois noin 1.20 ennen erän loppua. Jukurit myllyttää kuudella viittä vastaan, Tappara antaa välillä painetta. Nyt Tapparan viisikko on muodossa 1-3-1, jälleen Jukureilta on pelaaja Tapparan alimman pelaajan ja maalivahdin välissä. Tapparan pakille jäähy 13 sekuntia ennen loppua. Jukureille aloitusvoitto, Tapparan nelikko kimpoilee puolittaista painetta, Jukurit sahaa syötöillä neliön rikki, 2-2.

Ilves tasoitti lopussa 31. tammikuuta

Tappara menetti suoran voiton, kun Ilves teki kaksi maalia ilman maalivahtia (tasoitus ajassa 59.34); Tappara voitti lopulta pelin voittomaalikilpailussa 4-3.

Tapahtumat:

Peli 3-1 Tapparalle, peliaikaa tähteellä 3.04, Ilves ottaa veskarin pois, aloitus Tapparan puolustusalueelta. Tappara pelaa tiiviin puolustuspelin viidellä kuutta vastaan. Tulee toinen aloitus Tapparan päähän, Tappara ei päästä Ilveksen pelaajia oman maalivahdin ja puolustavien pelaajien väliin, mutta 1.34 ennen erän loppua Ilves kaventaa 3-2, Ilveksen hyökkääjä kimpoaa pidosta irtokiekkoon ja tekee maalin.

Aloitus keskipisteestä, Tappara antaa painetta kahdella Ilveksen päätyyn. Ilves pelaa paitsion, aloitus keskialueelta. Ilves ottaa maalivahdin pois noin 1.06 ennen erän päättymistä, pelaa päätykiekon, Tapparan maalivahdin purkuyritys jää siniviivalle, alkaa Ilveksen kuudella viittä vastaan -pyöritys, Tappara onnistuu purkukiekossa, pelaa trapin, ja lopulta syntyy uusi aloitus Tapparan alueelle 34 sekuntia ennen erän päättymistä. Ilves voittaa aloituksen, nopeat syötöt, jossa Tappara ryhmittyy 1-3-1, ja Ilves pääsee pelaamaan kaksi vastaan yksi -pelin alhaalta, ja tasoittaa pelin 2-2.

Lukko tasoitti lopussa 12. helmikuuta

Tappara menetti suoran voiton ajassa 59.59; voitti lopulta jatkoajalla Lukon 4-3.

Tapahtumat:

Tappara johtaa 3-2, pelin kolmatta erää on tähteellä 1.26, aloitus Tapparan alueelta. Tappara purkaa kahdesti, toisella kerralla kyse on pitkästä kiekosta. Uusi aloitus Tapparan alueelta, ja vielä kerran uusi aloitus. Kellossa aikaa 46 sekuntia. Kristian Kuuselalla on vähältä pitää paikka lyödä kiekko Lukon tyhjään maaliin. Tappara kestää, pelaa viisaasti ja organisoituneesti, lopulta viimeinen aloitus Tapparan alueelta, kun aikaa on jäljellä kolme sekuntia. Aloitusvoitto Lukolle, josta pakki Ilkka Heikkinen tällää lämärillä tasoihin 3-3.

HIFK tasoitti lopussa ja vei voiton 25. helmikuuta

Tappara menetti voiton, kun HIFK tasoitti ajassa 59.58; HIFK otti voiton voittomaalikilpailussa lukemin 3-2.

Tapahtumat:

Tappara johtaa peliä 2-1, kolmannen erän lopussa peliä on tähteellä muutaman sekunnin yli minuutin, kun HIFK:n maalivahti luistelee vaihtoon, helsinkiläiset ryhtyvät pelaamaan kuudella viittä vastaan. Kolmatta erää on pelaamatta enää 22 sekuntia, kun HIFK ajautuu paitsioon, aloitus keskialueelta. HIFK saa aikaan myllytyksen, Tappara ajautuu hetkellisesti pelaamaan niin, että kaksi HIFK:n hyökkääjää on maalivahdin ja Tapparan puolustavien pelaajien välissä, kiekko ajautuu maalin taakse, Tapparan pelaajat kääntyvät ja reagoivat liikkeellään yli, jolloin HIFK saa pelatuksi maalin eteen vapaaksi jäävälle pelaajalle, 2-2.

SaiPa vei voiton lopussa 27. helmikuuta

Tappara menetti ainakin pisteen, kun SaiPa iski 2-1-voittomaalin ajassa 59.49.

Tapahtumat:

Kolmatta erää on jäljellä noin 50 sekuntia. Peli on 1-1, Tappara lähtee viimeisessä vaihdossa hakemaan väkisin voittoa SaiPasta. Puolustajat osallistuvat vuorotellen hyökkäämiseen lähellä lappeenrantalaisten maalia, ei puhettakaan, että pakkien kurkkauksia paikattaisiin hyökkääjällä, saati kahdella, että puolustusvalmiudessa olisi mahdollisen kiekonmenetyksen hetkellä kolme pelaajaa. Upporikasta tai rutiköyhää epäonnistuu Tapparalta, SaiPa rankaisee kolme vastaan yksi -hyökkäyksellä, joka sentään saadaan Tapparan puolelta luisteltua SaiPan kolme vastaan kaksi -ylivoimahyökkäykseksi, 2-1.

Johtopäätöksiä

En tulkitse niin, että Tappara olisi varsinaisesti pelannut kuvaamieni ottelujen loput pelitavan puolesta väärin. On muitakin joukkueita, jotka pelaavat lopussa viidellä kuutta vastaan kriittiset hetket vastustajan takakolmiopeliä vastaan muodostelmalla 1-3-1 mahdollistaen vastustajan parin hyökkääjän pääsyn maalivahdin eteen. Mutta on myös aivan sarjan kärkipään joukkueita, jotka eivät sitä tee.

Kuitenkin mainituissa peleissä Tapparan pelaajien ele- ja pelikielestä paistaa aivan perusteetonta uskoa siihen, että homma hoituu ilman huolen häivää maalin eteen jättämällä jätetyistä vastustajista. Sieltähän ne vastustajien maalit tehdään, jos tehdään.

Vaan koska en varsinaisesti anna päävalmentaja Jukka Rautakorvelle – tai kuka valmennustiimissä viidellä kuutta vastaan pelaamisesta vastaakin – nuhteita pelaajien sijoittelusta, on syitä heikoille lopuille haettava muualta.

Tulkitsen niin, että Tappara on osin vain joutunut psykologisesti heikkoon kierteeseen asian kanssa. Pelaajien takaraivoon on hiipinyt lievää epäuskoa siitä, että mitenköhän tässä taas käy. Samanlaisia väärää kierteeseen joutumisia tapaa monilla joukkueilla kauden mittaan erikoistilanteiden suhteen. Silloin jäällä olevat pelaajat eivät enää suorita rennosti, homma menee ajattelun puolelle selkärangasta tulevien ratkaisujen sijaan.

Tappara ei saa omaa veskariaan ajoissa ulos

Ajaudun vieläpä syvemmälle psykologisten spekulaatioiden tielle. Rautakorpi esikuntineen on heikko – tai ainakin "se, joka ei kuulu joukkoon" – myös pelin toisenlaisissa lopuissa eli silloin, kun omaa maalivahtia pitää vetää lopussa pois jäältä. Etenkin nuoremman polven johtavat valmentajat kuten vaikkapa HPK:n Antti Pennanen, Kärppien Mikko Manner ja KooKoon Jussi Ahokas, muutamia mainitakseni, ovat sen trendin päällä, jossa on tutkittu tilastoin, että veskari kannattaa vetää hyvissä ajoin pois siellä jossain kaksi, jopa kolme minuuttia ennen erän päättymistä.

Jos ennen Neuvostoliiton valmentajat eivät ottaneet ollenkaan maalivahti takaa-ajossa lopussa pois, Rautakorpi muistuttaa symbolisesti nyt liki heitä siinä, sillä Tapparalta jää tosi usein melkeinpä ottamatta veskari pois, koska sen kanssa vetkutellaan loputtoman pitkään.

Lyön pääni pantiksi, että Tapparan johtavat ylivoimapelaajat haluaisivat vetää veskarin ajoissa pois jäältä, ainakin aiemmin kuin Rautakorpi.

Johtopäätökseni on, vaikka toki hutera sellainen, että Tapparan on psykologisesti moni eri tavoin eri tilanteiden summana kriisin partaalla ottelujensa loppujen kanssa: johdon suojeleminen ei onnistu, takaa-ajo jää piippuun, ja pian ollaan SaiPa-matsin tavoin pulassa myös tasatilanteissa.

Ratkaisu(t)

Ihmettelen, jos Rautakorpi esikuntineen ei ole tehnyt samoja havaintoja otteluidensa lopusta, mihin minä olen tuossa edellä päätynyt. Heille sentään riittää vain oman joukkueensa pelien loppujen tarkastelu videolta, kun minä täytyy pitää lukua 15 joukkueen erilaisten tilanteiden nauhalta pyörittelystä.

Ohjeeni Tapparalle ovat:

Yksi, muodostelma viidellä kuutta vastaan lopussa uuteen uskoon. Mallia voi ottaa vaikkapa Kärpiltä ja Lukolta. Ja tarvitseeko viidellä kuutta vastaan aina välttämättä laittaa kapteeni Kristian Kuuselan? Ymmärrän, että hän on luottopelaajaa ylitse muiden, mutta huomioideni mukaan Kuusela seisoskeli monta kertaa tyhjän panttina, kun omissa kihahti. Kyseiseen lopun tilanteeseen on syytä löytää puolustuspelin erikoispelaajat, jotka voidaan lähettää erikoistehtävään joukkuehengenkin nostattamisen merkeissä. Tyyliin: he hoitavat homman!

Kaksi, oma maalivahti pois luukulta, jos suinkin mahdollista, jo pari minuuttia ennen erän loppua takaa-ajotilanteissa.

Kolme, ei pelin tulosta voi hurlumheiriskillä pakottaa matsien lopussa, jos varsinainen peliaika on ajanut ottelun tasaiseksi varsinaisen peliajan loppua kohti.