Tapparalta mestarimainen finaaliavaus, Pelicans jäi pahasti jalkoihin Tampereella – näin peli eteni

SM-liigan hallitseva mestari Tappara avasi vakuuttavasti tämän kevään finaalisarjan, kun se kaatoi lauantaina Tampereella Pelicansin loppuluvuin 3–1.

Tappara siirtyi jo pelin alkuhetkillä johtoon, kun Nick Halloran tarjoili ja Petteri Puhakka puttasi kiekon takatolpalta nuottaan.

Isäntien johto kasvoi erän lopulla, kun Otto Leskisen heitto pomppasi Ben Bloodin kautta nuottaan. Pelicans haastoi osuman, mutta se hyväksyttiin.

Illan lopullinen ratkaisu tuli kolmannessa erässä, kun Petri Kontiola tarjoili ja Veli-Matti Savinainen naulasi kiekon nuottaan.

Pelicans kavensi aivan kolmannen erän lopulla, kun Lars Bryggman tarjoili ja Lubos Horky napautti pikkulötön pönttöön.

Finaalit jatkuvat maanantaina Lahdessa.

Lopputulos, SM-liigan 1. finaali Tappara–Pelicans, 3–1 (2–0, 0–0, 0–1):

3. erä:

60.00: Summeri soi. Tapparalle ensimmäinen kiinnitys varsin mestarimaisen esityksen jälkeen. Isännät tulivat väkevästi avauserään ja Pelicans jäi jalkoihin.

59.54 MAALI! Pelicans, 3–1. Vieraat kaventavat, kun Lars Bryggman tarjoilee ja Lubos Horky osuu. 

58. min: 2.48 kolmatta erää jäljellä. Pelicansille aikalisä ja vieraat hakevat kavennusta kuudella kenttäpelaajalla.

57. min: Pelicans ottaa molarin pois jo kolme ja puoli minuuttia ennen kolmannen erän loppua.

55. min: 12 144 katsojaa tänään Nokia Arenalla. Katsomopaikat loppuunmyytyjä, aitiot eivät.

53.17 JÄÄHY! Tapparalle ylivoimaa, kun Pelicansin Aatu Jämsen ottaa kakkosen korkeasta mailasta. Jämsen on ollut tänään huono. Ei ole päässyt mihinkään, eikä ole saanut mitään aikaiseksi.

53. min: Laschin, Bryggmanin ja Carlssonin ketjulta jälleen jämäkkä vaihto Tapparan päädyssä. Tonttia tippuu, mutta Heljanko selvittää.

49.29 MAALI! Tappara, 3–0. Isäntien johto sen kuin kasvaa, kun Olli Juolevi pelaa kiekon maalilla olevalle Petri Kontiolalle, joka syöttää vielä Veli-matti Savinaiselle. Tämän siipaisu painuu nuottaa. Taisi olla se peli tässä.

50. min: Pelicansilla pienoinen ote, mutta ei meinaa päästä vieraat ytimeen.

46. min: Tapparalle vielä jäähyn jälkeen tonttia, kun Joni Tuulola täräyttää ylähirteen.

45. min: Pelicansilta aivan kammottava ylivoima. Aivan hävyttömän heikkoa tekemistä. Tapparalle paras paikka karmean bulgarialaisen jälkeen, kun Philip Granath karkaa läpiajoon. Yritys päätyy plekseihin.

42.05 JÄÄHY! Vieraille ylivoimaa, kun Tapparan Tobias Ekberg ottaa kakkosen. Syy: mailasta kiinnipitäminen.

42. min: Pelicansin ykkössentteri Nathan Schnarr ikävästi päin laitaa. Luistin tökkää juuri pahalla hetkellä. Schnarr suoraan pukukopin puolelle.

Kello 18.56: Kiekko jäässä. Kolmas erä käyntiin.

Kello 18.54: Joukkueet valuvat jäälle. Toinen erän piakkoin liikkeelle. Tappara 2–0 edellä.

2. erä:

Video:

Ben Bloodin toimet huvittivat MTV Urheilun studiossa: "Ei taida ihan pelikirjassa... olla" 0:35
Ben Bloodin toimet huvittivat MTV Urheilun studiossa: ""Ei taida ihan pelikirjassa... olla"

Kello 18.37: Laukaukset toiset erässä Pelicansille 24-12. Torjunnat kahden erän jälkeen: Tappara, Heljanko: 14, Pelicans, Kokko: 16. Maaliodottama kahden erän jälkeen Tapparalle 1,59–1,24.

40.00:Summeri soi. Pelicans petrasi, mutta Tappara numeroiden valossa yhä selvästi edellä.

40. min: Erän viimeinen minuutti menossa. Pelicans on parantanut isossa kuvassa, mutta ihan ykkösluokan tekopaikkoja ei ole hirveästi syntynyt. Tappara on ollut purjeessa, mutta ei siltikään aivan pulassa, pulassa.

37. min: Hieman seesteisempi vaihe tähän finaalipeliin. Tappara päässyt nyt Pelicansin paineen alta pois.

34. min: Pelicansille pelin paras paikka, kun vieraiden nelosketjun sentteri Antti Tyrväinen pääsee kokeilemaan irtokiekosta, aivan Heljangon nokan edestä. Ei mene ei.

31. min: Ei ole kaukana Pelicansin avausmaali, kun Filip Kral ja vieraiden kolmosketju luo tonttia Tapparan maalille. Mutta Christian Heljanko on edessä. Niin kuin on Tapparan pelaajamuuri.

27. min: "Hyvin rauhallinen, keskittynyt Tappara", MTV Urheilun kaukalonlaitakommentaattori Siim Liivik raportoi sen jälkeen, kun Tappara ei saanut erän alussa taaskaan ylivoimaa toimimaan.

27. min: Paine on nyt jatkuvasti Tapparan päädyssä. Pelicansilta ihan kelvollisia yrityksiä, toki pienistä kulmista.

24. min: Pelicans ottanut itseään niskasta kiinni. Patrik Carlssonin, Lars Bryggmanin ja Ryan Laschin ketjulta väkevää pyöritystä isäntien päässä. 

Kello 18.04: Kiekko jäässä. Toinen erä käyntiin.

Kello 18.02: Joukkueet valuvat jäälle Tampereella. Tappara siis 2–0-johdossa. Laukaukset isännille 20–4. Petraako Pelicans vai pysyykö ote Tapparalla?

Kello 17.56: Tappara loi avauserässä maaliodottamaa 1,01 osuman edestä. Pelicansilla lukema: 0,07. Eli ei paljoa nähty vierailta. 

1. erä:

Tapparan toinen maali puhututti MTV Urheilun studiota: "Vaikea paikka" 0:58
Tapparan toinen maali puhututti MTV Urheilun studiota: "Vaikea paikka"

20.00: Summeri soi. Tappara avauserän jälkeen 2–0-johdossa. Petteri Puhakka naulasi suorasta hyökkäyksestä avausmaalin ja Otto Leskinen painoi toisen Pelicans-pakin Ben Bloodin hanurin kautta sisään. Pelicansin haasto ei mennyt läpi ja näin osuma pysyi taululla. Pelicans teki paljon kiekollisia virheitä ja Tappara pääsi väliin. Paljon jäi vierailla petraamisen varaa.

19.02 MAALI! Tappara, 2–0. Osuma hyväksytään, näin isäntien johto kasvaa. Pelicansille epäonnistuneesta haastosta kakkonen. Maalintekijänä Otto Leskinen, syöttöpisteet Nick Halloranille ja Oiva Keskiselle.

20. min: Isäntien johto näyttää kasvavan, kun erän viimeinen minuutti pyörähtää käyntiin. Nyt tulee klassinen pleijarimaali, kun kiekko kimpoaa Pelicans-pakin Ben Bloodin perseen kautta sisään. Pelicans haastaa osuman. Eli kathellaan vielä!

"Itke, Tommi itke", huutavat Tappara-fanit Pelicansin päävalmentajan Tommi Niemelän suuntaan.

Tapparan Petteri Puhakka on kieltämättä aika lähellä Pelicans-torjujaa Niklas Kokkoa tilanteessa. Kiperä päätös.

17. min: Ei saa Tappara edelleenkään ylivoimaa kunnolla rullaamaan. Pelicans selvittää toisen kaksiminuuttisenkin.

Nyt voi melkein jo vannoa, että seuraava boxi tulee Tapparalle. Sen verran heppoisia kakkosia irronnut Pelicansin suuntaan.

14.56 JÄÄHY! Herkällä tulee boxia tänään. Tapparan Otto Rauhala luistelee Pelicansin Bloodin mailaan ja kaatuu. Blood pistää jäähyaitiossa kameraa ojennukseen ja yleisö kohahtaa.

14. min: Ei saa Tappara kunnolla ylivoimaa rullaamaan.

Pelicansin Ben Blood ehti moikkailla vaimolleen mediakuution kautta. Kaikkea sitä.

11.22 JÄÄHY! Tapparalle ylivoimaa, kun Pelicansin Toni Utunen saa varsin heppoisen jäähyn. Pieni poikkari selkäpuolelle ja Nick Baptiste nojaa laitaan.

12. min: Epätyypillistä Pelicansia nyt Tampereella. Vieraille tullut paljon kiekonmenetyksiä ja harhasyöttöjä, joista Tappara on saanut nopeita kääntöjä. Hakee vielä vieraiden peli, ihan selkeästi.

8. min: Tappara on esitellyt heti hyökkäyspään vaarallisuuttaan. Kirvesrinnat ovat luoneet sangen hyviä tekopaikkoja nopeista vastaiskuista.

Video:

Tappara välittömästi johtoon: Oiva Keskinen ja Nick Halloran rakentelevat, Petteri Puhakka naulaa takakulmalta 1:12
Tappara välittömästi johtoon: Oiva Keskinen ja Nick Halloran rakentelevat, Petteri Puhakka naulaa takakulmalta

5. min: Tapparan kolmosketju on tullut terävästi peliin. Avausmaalin rakennellut Nick Halloran hiipi hyvään tekopaikkaan.

Ennen kirvesrintojen osumaa Pelicansin kultakypärällä Ryan Laschillä oli hyvä paikka aloitusvoiton jälkeen. Kuti jäi Tappara-blokkiin.

2.04 MAALI! Tappara, 1–0. Hanat heti auki Tampereella. Oiva Keskinen hassuttelee, Nick Halloran petaa ja Petteri Puhakka vie Tapparan johtoon.

Kello 17.04: Kiekko jäässä. Tapparan ja Pelicansin ensimmäinen finaaliottelu käynnissä.

----------------------------------------------------------

Kello 17.03: Upea hetki Nokia Arenalla, kun Tappara- ja Suomi-kiekon legenda Kalevi Numminen tulee poikansa Teppo Nummisen kanssa pudottamaan avauskiekkoa. Yleisö antaa seisaaltaan aplodit. Hienoa!

Kello 17.01: Maamme-laulu vedetty Valtteri Torikan tahtiin. Sitten mennään. Halli istumapaikkojen osalta tupaten täynnä. Aitioihin jäänyt tilaa.

Kello 16.57: Tämän illan kotijoukkue Tappara paukkujen ja likkien keskeltä jäälle. Pelicans perässä.

Ottelun päätuomarit tänään: Antti Boman ja Joonas Kova. Linjoilla Lauri Nikulainen ja Samuli Niskanen.

Kello 16.54: Tampereella erinomainen tunnelma jo pelin alla. Pelicansin isokokoinen faniporukka pitää hyvää meteliä, Tapparan pääty ja kulmaus vastaa tähän.

Kello 16.52: "Jos yksi pitää nostaa Tapparasta esille, on se Christian Heljanko. Kun pelit kovenevat, niin hänen tasonsa vain nousee", MTV Urheilun asiantuntija Janne Pesonen ylisti.

Kello 16.50: Tappara lähtee puolustamaan viime kevään mestaruutta. Vaikka seura teki kesällä isoja muutoksia, kun se värväsi ruotsalaisen Rikard Grönborgin uudeksi päävalmentajaksi, on se taas finaalissa. "Kyllä muulla kannattaisi vähän katsoa, että mitä Tappara tekee oikein", MTV Urheilun asiantuntija Jalonen mietti.

Kello 16.45: "Jos katsoo Pelicansia, heidän joukkuepeli on niin kunnossa kuin olla ja voi", Kari Jalonen kehuu studiossa.

Kello 16.39: "Tuntuu, että Pelicans on paljon valmiimpi tänä vuonna. Tapparaa ei pysäyttänyt viime keväänä mikään", Ari Vallin huikkasi lähtökohdista selostamon puolelta. 

Kello 16.35: "Aika hauska, kausi alkoi mikrofoni kädessä ja nyt ollaan täällä. Pitää nauttia näistä, kun aletaan ainakin omalla kohdalla vedellä viimeisiä", Tapparan Petri Kontiola huikkasi alkulämmittelyn yhteydessä.

Kontiola viittasi siihen, miten hän aloitti kauden MTV:n kommentaattorina.

Kello 16.30: Lähetys käynnissä MTV Katsomo -palvelussa. Kiekko tippuu jäähän puolen tunnin päästä Tampereella.

Linkki löytyy tästä.

Kello 16.29: Pelicansin Ryan Lasch on ollut finaalijoukkueiden tehokkain pelaaja tämän kevään pudotuspeleissä. Lasch on nakuttanut 12 otteluun tehot 3+8=11.

Tapparalta tehokkain on ollut Anton Levtchi (11 ottelua, 5+5=10). Myös kirvesrintojen kapteeni Otto Rauhala on nakuttanut keväällä varsin kovaa tulosta (11 ott, 5+4=9).

Kärppien Teemu Turunen johtaa tällä hetkellä pudotuspelien pistepörssiä. Turunen nakutti 12 otteluun tehot 7+7=14.

Kello 16.19: Joukkueet alkulämmittelyihin Tampereella. Jäällä ei mitään yllättävää. Pelicansilla ei pahemmin ylimääräisiä pelaajia mukana. Hallissa jo varsin hyvin porukkaa paikalla, kun otteluun vielä 40 minuuttia aikaa. 

Kello 15.52: Tämän päivän finaaliottelu näkyy MTV Katsomo -palvelusta. Lähetys käynnistyy kello 16.30. Studiota juontaa Suvi Puukangas, asiantuntijoina Kari Jalonen ja Janne Pesonen. Selostajana Jani Alkio ja kommentaattoreina Ari Vallin sekä vaihtoaitioiden välissä päivystävä Siim Liivik.

Linkki lähetykseen löytyy tästä.

Kello 15.45: Tämän kevään finaalit kulminoituvat kahden tähden, Tapparan Christian Heljangon ja Pelicansin Niklas Kokon kohtaamiseen. Kaksikosta Kokko on torjunut tänä keväänä 12 pudotuspeliottelussa torjuntaprosentilla 93,31. Mukaan on mahtunut yksi nollapeli.

Heljangolla torjuntaprosentti on 11 pelatun pelin jälkeen 93,46. Hän on pitänyt maalinsa puhtaana kahteen eri otteeseen.

Kello 15.35: Tämän päivän finaali on loppuunmyyty. Ei ole jakkaran jakkaraa enää vapaana Nokia Arenalla. Tampereella lunta tupruttelee, kuten meinaa tehdä koko Suomessa. Perinteinen huhtikuun lopun keli.

Kello 15.22: SM-liigan finaaleissa kohtaa myös kaksi erilaista pelitapaa. Pelicans pelaa enemmän suomalaista "Meidän peliä" kun taas Tappara antaa edelleen hyvin raivokkaasti painetta. Pelicans on vankkumaton, kun taas Tappara purskahtelee.

Kello 15.10: Pelicansilla iso kysymys kohdistuu siihen, että miten se saa leveyttä hyvävireisen Patrik Carlssonin johtaman tulosketjun takaa. Isoon rooliin nousee erityisesti taiturimainen hyökkääjä Aatu Jämsen, jonka runkosarja oli sangen rikkonainen.

Kello 15.01: Tämän kevään finaaleissa nähdään tähtivahtien kaksintaistelu, kun huippuvireiset Niklas Kokko (Pelicans) ja Christian Heljanko (Tappara) ovat vastakkain. Kaksikosta Heljanko on voittanut jopa Tapparan viimeistelypuoleen tällä kaudella.

Kello 14.50: Pelicansin Juhamatti Aaltonen palasi alkukeväästä takaisin Suomeen. Pelicansin riveissä Aaltonen ei ole ollutkaan kärkiketjujen ratkaisija, vaan hän on viilettänyt jarruvitjassa. Aaltonen jakoi suoraa tekstiä finaaleiden alla niin hänestä itsestään kuin Tapparan voittamisen kulttuurista.

Kello 14.35: Kiekkoraadissa aiemmin tällä viikolla jaettiin avokätisesti kehuja Tapparan päävalmentajan Rikard Grönborgin suuntaan.

Kello 14.25: Myös MTV Urheilun asiantuntijaraati povaa, että Pelicansilla on sanansa sanottavana tämän kevään finaalisarjassa. 

Kello 14.15: Vaikka Tappara voitti sekä viime että toissa keväänä mestaruuden, Pelicans lähtee silti pienoisena ennakkosuosikkina finaalisarjaan. Miksi? Koska sen peli on paremmin uomissa kuin Tapparalla, joka on yhä hyvin arvaamaton.

Kello 14.01: MTV Urheilun asiantuntija Siim Liivik ennakoi tänään alkavaa finaalisarjaa torstain Tulosruudussa. Perkuu näkyy alta:

Tappara ja Pelicans taistelevat Kanada-maljasta – Siim Liivik ennakoi finaalisarjaa 3:11
Tappara ja Pelicans taistelevat Kanada-maljasta – Siim Liivik ennakoi finaalisarjaa

Kello 13.55: Leijonista tuttu Atte Ohtamaa vahvisti pronssipelin jälkeen jatkavansa uraansa. Tapahtuuko se Kärpissä, on vielä arvoitus. Ohtamaa ei liity kuitenkaan tänä keväänä Leijonien matkaan Tshekissä pelattaviin MM-kisoihin.

Kello 13.50: SM-liigassa ensimmäiset mitalit jaettiin jo perjantaina, kun Kärpät kaatoi pronssiottelussa KalPan. Ratkaisu syntyi ensimmäisessä jatkoerässä, kun Teemu Turunen latasi kiekon ylivoimalla verkkoon. Kärpille pronssit loppulukemin 3–2.

Kello 13.35: Pelicansin kokoonpanossa tapahtuu parikin muutosta Kärpät-välieräsarjan viidennen ottelun jäljiltä. Veripena eli Ben Blood palaa Pelicansin vahvuuteen muutaman ottelun tauon jälkeen. Leevi Tukiainen palaa myös lahtelaisten pelaavaan kokoonpanoon.

Blood ottaa paikkansa Pelicansin kolmospakkiparista Toni Utusen viereltä. Tukiainen on merkattu 13. hyökkääjäksi.

Pelicansin ketjut:

Aatu Jämsen – Nathan Schnarr – Lubos Horky
Lars Bryggman – Patrik Carlsson – Ryan Lasch
Konsta Hirvonen – Elias Vilén – Aleks Haatanen
Jonas Enlund – Antti Tyrväinen – Juhamatti Aaltonen
Leevi Tukiainen

Michal Jordan – Johannes Johannesen
Filip Kral – Kasper Puutio
Ben Blood – Toni Utunen

Niklas Kokko (Jasper Patrikainen)

Kello 13.27: Tappara saa yhden lenkin takaisin vahvuuteensa, kun Kristian Tanus palaa kirvesrintojen kokoonpanoon. Tanus on merkattu tänään Tapparan 13. hyökkääjäksi.

Ketjujen osalta Tappara ei tee ainuttakaan muutosta KalPa-välieräsarjan loppuvaiheisiin nähden.

Tapparan ketjut:

Anton Levtchi – Otto Somppi – Carter Camper
Veli-Matti Savinainen – Petri Kontiola – Philip Granath
Petteri Puhakka – Oiva Keskinen – Nick Halloran
Heikki Liedes – Otto Rauhala – Nick Baptiste
Kristian Tanus

Veli-Matti Vittasmäki – Valtteri Kemiläinen
Otto Leskinen – Olli Juolevi
Joni Tuulola – Tobias Ekberg

Christian Heljanko (Eetu Randelin)

Kello 13.22: Tervetuloa Tapparan ja Pelicansin ensimmäisen finaaliottelun liveseurannan pariin. Kiekko tippuu Tampereella jäähän kello 17. Ennen tätä perkauksessa molempien joukkueiden kokoonpanot ja lähtökohdat illan mittelöön.

Lue myös:

    Uusimmat