Sihvonen: Nuorilla Leijonilla varaa jopa tyylittelyyn, huippulupauksen roolissa mietittävää – "Onko paikkaa avauksessa Kanadaa vastaan?"

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvosen mukaan Nuoret Leijonat paransi rutkasti Slovakia-otteluun sitten Sveitsi-pelin.

Jos päävalmentaja Antti Pennasen Nuoret Leijonat olikin pelissä Sveitsiä vastaan hieman ulkona Meidän pelin siitä periaatteesta, että pelataan sitä, mitä peli pyytää eikä pakoteta peliä, niin tämän asia tuli paremmaksi ja kuntoon oikein korkojen kera heti kättelyssä Slovakia-ottelun ensimmäisessä erässä.

Slovakia pelasi ensimmäisessä erässä rapiat 15 trapia; nuoret Leijonat vastasi siihen yhtä monta kertaa viivelähdöin – koska peli niin pyysi.

Kun Nuoret Leijonat pelasi näin, sen pohjalta oli sitten hyvä myös prässätä piri pinnassa. Ajattelen, että jos pitää hieman peliä pakottaa, niin mieluummin prässein kuin turhin alivoimaisin pystysuunnan kipaisuin.

Totean pelistä vain yhden maalin. Suomen 1-0-osumaa edelsi hyvä riistopelaaminen ja upea syöttökuvio Hirvonen-Simontaival-Lundell, josta viimeksi mainittu tuikkasi upean maalin. Kasper Simontaival on kunnostautunut turnauksessa tähän mennessä loistavana syöttäjänä ja pelannut muutoinkin erinomaisesti.

Toisessa erässä Nuoret Leijonat sai myös hyökkäysalueen hyökkäyspelaamisen rullaamaan. Siinä Suomi hyödynsi mainiosti sen, että Slovakia tavallaan puolusti aivan oikein keskustaa. Nuoret Leijonat käytti laidan vierustojen tilan hyvin, ei hätäillyt, kontrolloi pelivälinettä, hyökkääjät syöttivät viljalti viivaan pakeille, ja kävivät pelaamassa 2vs1 -ylivoimatilanteen viivan tuntumassa, ynnä puolustajat vaihtoivat myös puolia synnyttäen rotaatioita. Lähes koko erä vietettiin Slovakian puolustusalueella. 

Korjatkaa minua, jos tulkitsen yli, mutta olen sillä kannalla, että ensimmäisen erän rauhallisten pelihetkien siirtovaikutus toiseen erään näkyi nimenomaan hyökkäysalueen hyökkäyspelissä. Lätkä on ennen muuta mentaalipeli; nyt Nuorilla Leijonilla on kortit pelata sävyisästi rytmiä sekä ensimmäisessä että toisessa erässä, joskin kaukalon eri alueilla.

Myös toisen erän suomalainen hahmo oli Simontaival, joka pelaa sekä luotettavasti että oivaltavasti että pelitilanteita henkilökohtaisilla suorituksilla voittaen. Tohtii mainita myös näyttävästi kaiken aikaa pelanneen puolustaja Ville Heinolan.

Kolmatta erää Nuorilta Leijonilta luonnehdin sillä tavalla, että siinä oli jopa: tyylittelyä. Vähällä energialla, lyhyin vaihdoin, ja onnistumisia hankkien laajalti sinne tänne eri pelaajille.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Sitä jäin miettimään kokoonpanosta, onko muita nuoremman Brad Lambertin paikka avauksessa seuraavassa ottelussa Kanadaa vastaan? Lambert lähti kisoihin hieman ei-suomalaisesti tuomaan itseään tykö yli ja ohi joukkuepelaamisen. Kuljetteli kiekkoa ja ampui paljon, silloinkin, kun ei olisi pitänyt. Hänessä on tässä mielessä jotain hyvin pohjoisamerikkalaista. Kun se alun rynnistys ei tuottanut tulosta, eikä muodostunut ylimääräistä itseluottamusta, on Lambert hävinnyt kuvista. En niinkään kritisoi tässä Lambertia, vaan pohdin kakkosvitjan iskukykyä. Slovakia-pelin kolmannessa erässä tältä osin jo muutoksia taisikin tulla.

Voitto Slovakiasta – kuvainnollisesti ja käytännöllisesti: 6-0 – ja Nuorten Leijonien on nyt hyvä lähteä mittaamaan tasoaan ja prosessinsa tilaa Kanadaa vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat