Sihvonen: Tärkeä Leijonat-rooli lukkoon Saksa-ottelussa, joka oli suomalaisluotsien välistä shakkia

5:40
Maalikooste ottelusta Saksa–Suomi. Leijonien maalit laukoivat Anton Lundell (1+1) ja Arttu Ruotsalainen.

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen analysoi Leijonien voitokkaan ottelun Saksaa vastaan ja pohdiskelee vielä joitakin mahdollisia variaatioita koskien Leijonien pelaavaa kokoonpanoa.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat C Moressa!

Kaikki parhaat palat turnauksesta osoitteessa mtvuutiset.fi

Kaikki ottelut C Moressa ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa!

Pääkuvan videolla Saksa–Suomi-ottelun maalikooste. 

Suomi vastaan Saksa. Se oli kuin shakkia, vieläpä asemashakkia. Näki otsaluullakin, että molempien joukkueiden valmennustiimit ovat suomalaisten valmentajien hallussa.

Saksan päävalmentaja Toni Söderholm haastoi hienosti Suomen Jukka Jalosen. Aivan kuin olisi katsellut todella laadukasta SM-liigaottelua.

Ensimmäisessä erässä Leijonat iski tiskiin peräti 11 viivelähtöä, Saksa ei jäänyt niissäkään juuri jälkeen, lasken niitä näin jälkikäteen sinikantisesta ruutuvihkostani: kahdeksan kappaletta. Tosin näissä Jalonen pelaajineen oli laadun puolesta huomattavasti Söderholmia ja tämän pelaajia edellä. Saksa lähettää täysin turhaan pari hyökkääjää "repimään" tilaa, on tiedossa, etteivät ne mitään revi. Leijonien trapin oli helppo eliminoida Saksan nämä kontrollilähdöt, joissa saksalaiset pelasivat ikään kuin vain neljällä viittä vastaan.

Otan kiinni parista ihan nerokkaasta siirrosta Toni Söderholmin ja hänen apuvalmentajansa Ville Peltosen osalta. Leijonien läpikotainen skouttaus oli kunnossa, ja johtopäätöksetkin oikeita. Ensinnäkin Saksa asetti viekkaasti 1-2-2 tai jopa 3-2 -trapissaan kärkikarvaajansa hieman sille puolen, johon Leijonien sentteri teki tarjousluistelujaan. Toiseksi, Saksa oli täydellisen varautunut puolustamaan Suomen sen toisen erän pennaslaisen pelisuunnitelman, jossa Leijonat on tavannut kääntää peliään nopeasti pystyyn. Pari tilannetta lukuun ottamatta Saksa torjui Suomen näissä esimerkillisesti.

Juttu jatkuu videon alla. 

1:42
Toni Söderholm ja Ville Peltonen luotsaavat Saksaa MM-kisoissa – saksalaispelaaja antaa arvionsa suomalaisduosta.

Erikoistilannepelaaminen edistyy

Leijonat on todella hankalassa olosuhteessa harjoituksissa harjoittelemalla ja palavereissa palaveeraamalla parantanut sekä ylivoimaapeliään että alivoimapelaamistaan. Olosuhteen on tehnyt hankalaksi se, että erotuomarit ovat melkeinpä laittaneet pillinsä taskuun turnauksessa jäähyjen viheltämisen suhteen. Pelit eivät ole kovinkaan viljalti tarjonneet saumoja kehittää erikoistilannepelaamista.

Epäilin turnauksen alussa Tony Sundia viivapakkina ylivoimassa, erehdyin. Hän on ollut erinomainen. Petri Kontiolan ylivoimaviisikko tarvitsee loistavaa viivapelaajaa, sellainen Sund on sittenkin ollut. Hänellä on sekä laadukas laukaus että kyky syöttää takakolmiosta sekä oikealle että vasemmalle.

Kontiolan porukalla näkyy riittävän variaatioita, Anton Lundellin hieno ylivoimapelimaali oli siitä erikoinen, että pelitekijä Kontiola näkyi sijoittuvan Saksan neliön keskelle idealla, että olisi ohjaamassa vasen käsi alhaalla pelaten Jere Innalan kovaa syöttöä maalin perukoille. Seuraavassa ylivoimapelitilaisuudessa Kontiola sijoittui taas omalle paikalleen vasemmalle vastustajan maalivahdista nähden.

Myös alivoimapelissään Leijonat parantaa. Nyt neliön muodossa oli enemmän salmiakkia ja Kärpistä tuttua pelin puolen puolustajan sijoittumista sisälle kauas vastustajan pelintekijästä. Mahtaako Leijonien alivoimapeli olla tällä erää apuvalmentaja Mikko Mannerin käsialaa?

Juttu jatkuu videon alla. 

3:06
Kari Jaloselta lupaava heitto Leijonista loppukisoja ajatellen: "Ykkösylivoima on kuuma."

Kokoonpano elää

Tämän MM-turnauksen erikoisuus on ollut mahdollisuus leimata alusta asti viiden viisikon kokoonpano käyttöön. Mielestäni Jalonen esikuntineen on hyödyntänyt tästä avautuneet mahdollisuudet maksimaalisesti. En osaa arvioida, vieläkö Jalonen vaihtaa kokoonpanoa tämän päivän Latvia-matsiin, ehkäpä hän niin tekee, miksipä ei tekisi.

Papereissani, kun mennään kohti puolivälieräottelua Latvian ja Kanadan kohtaamisten kautta, avoinna ovat yhdeksän käytettävän puolustajan kesken sen, kuka kolmikosta Petteri Lindbohm, Kim Nousiainen ja Mikael Seppälä ei mahdu kahdeksaan pelaavaan pakkiin. Lindbohmin etu on, että hän profiloituu kolmikosta selvimmin puolustavana pelaajana. Jotain taikaa on myös parivaljakkona pelatessaan Nousiaisessa ja Seppälässä.

Hyökkääjistössä näyttäisi, että keskushyökkääjien osalta pelaava nelikko on löytynyt. Peter Tiivola ei oikein saanut lyötyä pöytään riittävää näyttöä Italia-pelissä, ja Arttu Ruotsalaisen siirto laitaan Anton Lundellin tieltä oli toivottu ja oikein toteutettu siirto.

Laitahyökkääjistä pakkaan Saksaa vastaan jääneet Valtteri Puustinen ja Jere Karjalainen ovat pelaajia, jotka voi koska vain sijoittaa myös pelaavaan kokoonpanoon.

Ykkösmaalivahdin paikka on lukittu Jussi Olkinuoralle.

1:04
Nyt lipsahti Jussi Olkinuoralta: Saksa pääsi Leijonien kanssa tasoihin helpolla maalilla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja