Mainos

Sienisadosta tulossa runsaan monipuolinen

Alkukesästä saakka sienisyksyn ennusteet ovat olleet hyviä. Näin on myös käymässä, toteaa Metsäntutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Kauko Salo.

– Sienisadosta muodostuu runsas ja onhan tässä kaiken aikaa sieniä löytynyt metsästä hyvinkin paljon.

Esimerkiksi kantarellisadosta odotetaankin Salon mukaan parempaa mitä vuosikausiin.

– Ensimmäiset havainnot kantarelleista ilmoitettiin jo kesäkuun lopussa. Kantarellia on ollut todella paljon, eli lähelle ennätyssatoa kyllä päästään. Tässä on pystytty poimimaan kantarelleja jo toista kuukautta ja sen näkee toreillakin. Torikauppiaat kertovat, että tarjontaa on hyvin ja tavalliset kansalaisetkin ovat tuoneet myytäväksi tuota tunnettua ruokasientä.

Salon mukaan sienisadosta on tulossa paitsi runsas niin myös monipuolinen.

– Kantarellisato muodostuu runsaaksi ja sitten on paikoin löytynyt erittäin runsaasti mustaa torvisientä. Tässä odotellaan vielä herkkutatin kasvupiikkiä, koska nyt on vasta yksittäisiä tatteja löytynyt kuusikoista ja männiköistä. Haaparouskun ilmestymistä odotetaan myös. Lisäksi suppilovahvero on myöhäissyksyn sieni, eli tässä on syksylle vielä paljon odotusarvoa, Salo toteaa.

Sienisato on parhaimmillaan elo-syyskuun vaihteessa. Epävakainen, mutta lämmin kesä on myös tehnyt sienille hyvää.

– Kesä on ollut ihanteellinen sienirihmastojen kasvulle. Toisaalta kosteutta on tullut hiukan liikaakin, mutta eiväthän sienet siitä hätkähdä.

Viimeiset pari kesää Suomessa on ollut helteistä ja kuivaa. Tämän vuoden kesä ei olekaan monen ihmisen mieleen.

– Kun on tämmöinen ihmisten grillauskeli, mitä edelliset kesät ovat olleet, niin ihmiset nauttivat ja sienet itkevät. Tänä vuonna ihmiset itkevät sisällä ja sienet nauttivat ulkona.

Salon mukaan, vaikka sienisato on tänä vuonna hyvä niin se ei tarkoita että ihan kaikki sienet tuottaisivat runsaan sadon.

– Sieniä on niin iso määrä. Hyviä ruokasieniä on Suomessa noin 100, joista noin 30 on niin sanottuja kauppasienilajeja, mutta eivät suomalaiset poimi kuin 5-10 sienilajia metsissä. Meillä on siis sienireserviä paljon.

Salon mukaan ongelmaksi tulee se, että kun on hyvä sienisyksy, niin mukana on myös paljon myrkkysieniä tai sellaisia sieniä, jotka aiheuttavat ruuansulatuskanavanongelmia.

– Eli monilajisena sienivuonna sienet pitäisi myös tuntea, Salo toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.