Mainos

Sharon: Rauha Arafatin kanssa mahdoton

Israelin pääministerin mukaan Israel voi vetäytyä Länsirannalta viikon sisällä. Sharon kuitenkin toteaa, että "rauha Arafatin kanssa on mahdoton".

Israelin pääministeri Ariel Sharon

Israelin pääministerin Ariel Sharonin mukaan Israelin joukot voidaan vetää Länsirannalta viikossa. Hän lisäsi kuitenkin, että vetäytyminen Ramallahista ja Betlehemistä voi kestää kauemmin, jos "terroristeja" ei luovuteta israelilaisjoukoille.

-Muutamissa kaupungeissa työmme voidaan saattaa päätökseen kahdessa päivässä ja joissakin viikon sisällä, Sharon sanoi tv-yhtiö CNN:lle.

Sen sijaan joukot jäävät Ramallahiin, kunnes matkailuministeri Rehavam Zeevin surmaajat on saatu kiinni, Sharon sanoi.

Betlehemissä ratkaisematta on ainoastaan Syntymäkirkkoon linnoittautuneiden palestiinalaisten kohtalo. Sharonin mukaan heillä on valittavanaan joko maanpakolaisuus tai oikeudenkäynti Israelissa.

"Rauha Arafatin kanssa mahdoton"

Sharon sanoi CNN:n haastattelussa, että rauhan teko palestiinalaisten johtajan Jasser Arafatin kanssa ei ole mahdollista.

-Hänen kanssaan ei voi saavuttaa rauhaa, hän sanoi.

Sharon lisäsi olevan selvää, ettei Arafat ole myöskään amerikkalaisten silmissä se henkilö, jonka tulisi johtaa rauhanneuvotteluja tai palestiinalaisia. Hän toisti myös näkemyksensä, jonka mukaan ulkoministeri Colin Powell teki virheen tavatessaan Arafatin viikonvaihteessa Ramallahissa.

Sky-tv-aseman haastattelussa Sharon sanoi, että israelilaisjoukkojen eilen pidättämä Fatah-johtaja Marwan Barghouthi joutuu oikeuden eteen Israelissa.

-Kuten missä tahansa demokraattisessa maassa, hän joutuu oikeuteen Israelissa ja hänet laitetaan vankilaan, totesi Sharon.

Israel syyttää Barghouthia useista iskuista israelilaisia vastaan. Barghouthi on torjunut syytökset ja sanonut, että hän johtaa palestiinalaisten poliittista vastarintaa Israelin miehitystä vastaan.

Arafatin avustaja sanoi Barghouthin pidätyksen jälkeen, että Israelia odottavat ankarat seuraamukset, jos Barghouthia vahingoitetaan pidätyksen aikana.

Bush tyytyväinen Israelin vetäytymisaikeisiin

Yhdysvaltain presidentti George Bush on ilmoittanut tyytyväisyytensä Israelin lausuntoon, että vetäytyminen Jeninin ja Nablusin kaupungeista Länsirannalla olisi mahdollista suorittaa viikossa.

Valkoisen talon puhemies Ari Fleischer kertoi Bushin puhuneen viisitoista minuuttia puhelimessa Israelin pääministerin Ariel Sharonin kanssa.

Fleischerin mukaan Yhdysvaltain presidentti oli todennut Israelin vetäytymisen Jeninistä ja Nablusista parantavan mahdollisuuksia saavuttaa rauha Lähi-idässä.


(MTV3-STT-AFP)

(Huomenta Suomi 16.04.2002)

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Tapani Vaahtoranta puntaroi USA:n painoarvoa Lähi-idässä.

(Huomenta Suomi 16.04.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.