Mainos

Sharon haluaa rauhan ennen ydinaseriisuntaa

Israel ajaa ydinaseetonta Lähi-itää, mutta ei suostune luopumaan omista ydinaseistaan.

Israelin pääministeri Ariel Sharon on valmis keskustelemaan ydinaseettomasta Lähi-idästä, mutta vain osana laajempaa rauhanprosessia, kertoi kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Mohamed ElBaradei tänään.

Israel, alueensa todennäköisesti ainoa ydinasevalta, on pitkään puoltanut ydinaseetonta Lähi-itää mutta korostanut samalla, että rauha pitää saavuttaa ensin. Sharonin kommentit eivät siten muuttaneet maan linjaa.

ElBaradei kuitenkin sanoi kolmipäiväisen Israelin-vierailunsa päätteeksi, että Sharon oli ottanut tärkeän "ensimmäisen askeleen" kohti aseidenriisuntaa.

- Ainakin sain Israelin hallituksen sitoutumaan työhön pääministeritasolla asti.

ElBaradei sanoi kuitenkin myös, että hänestä Israelin pitäisi aloittaa aseriisunta jo osana rauhaprosessia, ei vasta sen jälkeen.

Sharon ilmaisi halunsa ottaa kysymyksen mukaan jumiutuneisiin neuvotteluihin tiekartta-rauhasuunnitelmasta, joita hänestä pitäisi jatkaa. ElBaradei piti tätä keinona siirtää teemaa tuonnemmaksi.

YK:ta lähellä olevat diplomaattilähteet sanoivat, että Israelin viranomaiset eivät keskittyneet neuvotteluissa niinkään omaan asearsenaalinsa, vaan arkkivihollinen Iranin mahdollisesti Israelia uhkaaviin ydinasesuunnitelmiin, joiden uskotaan pitävän Israelin tilanteen muuttumattomana pitkään.

Israel ei ole paljastanut, onko sillä ydinaseita, eikä ElBaradein vierailu muuttanut asiaa. Maalla arvioidaan olevan 100-200 taistelukärkeä.

Israel ei ole allekirjoittanut kansainvälistä ydinsulkusopimusta, eikä sen siksi tarvitse päästää IAEA:n tarkastajia atomikohteisiinsa. Maa on sallinut osan tarkastuksista, mutta tarkastajien pääsyä salaiseen Dimonan ydinlaitokseen se vastustaa voimakkaasti.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.