Husin johtajan mukaan kotimaan tartunnat matkustusta suurempi koronariski, kokoontumisia saatetaan joutua taas rajoittamaan – "Lapset eivät juurikaan tartuta"

8 000 koronatartunnan raja rikki – HUS kertoo viimeisimmät tiedot Suomen epidemiatilanteesta 32:38
Tässä on viimeisin koronaviruksen tilannekuva HUS-alueella.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri järjestää tänään kello 13 alkaen tiedotustilaisuuden ajankohtaisesta koronavirustilanteesta. MTV Uutiset Live lähettää tilaisuuden suorana ja päivittää tärkeimmät tiedot tähän artikkeliin.

Paikalla puhumassa ovat ovat johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi, osastonylilääkäri Harri Saxen, ylilääkäri Asko Järvinen sekä vastuualuejohtaja Sirpa Arvonen.

Elokuussa pahentunut koronavirustilanne Suomessa on iskenyt kevään lailla pahimmin Uudenmaan alueelle. Mikä on tarkka tilannekuva nyt, siitä odotetaan infossa tietoa.

Kello 13.33: Tilaisuus on päättynyt. MTV Uutiset päivittää vielä infossa saatuja muita tietoja tähän ja muihinkin koronavirusartikkeleihin.

Kello 13.31: Lasten testausmäärät ovat räjähtäneet HUS-alueella heinä- ja elokuussa THL:n annettua ohjeeksi lasten testaamisen lievissäkin oiretapauksissa. Kun esimerkiksi toukokuussa alle neljävuotiaiden testejä analysoitiin HUSLABissa noin tuhat kertaa, on elokuussa toistaiseksi testimäärä jo yli kuusituhatta.

Kello 13.22: Koronaan ei ole Suomessa kuollut toistaiseksi yhtään alle 20-vuotiasta ihmistä. Tartunnoista puhuttaessa aiemmin arveltiin, että kuten influenssassakin, niin koronassakin päiväkodit olisivat tartuntojen moottoreita pikkulasten kohdalla.

– Näyttää kuitenkin siltä, että lapset eivät juurikaan sitä tautia, jostakin tuntemattomasta syystä, tartuta", sanoo Lastenklinikan ylilääkäri Harri Saxen.

– Kun katsotaan, mistä lapset sitten ovat saaneet tartunnan, niin lähes kaikissa tapauksissa tartunta on tullut aikuisilta. Siellä päiväkodissa se korona tuskin kauhean helposti tarttuu lapsesta toiseen tai lapsesta henkilökuntaan.

HUS-alueella on testattu toistaiseksi pitkälti yli 20 000 lasta koronaviruksen varalta koko epidemian aikana. Elokuussa ainoastaan viisi on paljastunut koronaviruspositiiviseksi.

Kello 13.17: HUSin lastenklinikalla on ollut toistaiseksi vasta viisi lapsipotilasta sairaalassa koko epidemian aikana. Maailmalla on puhuttu paljon Kawasakin tautiin sairastuneista lapsipotilaista. Suomessa on ollut tapauksia vain yksi, joka on jo toipunut oireettomaksi.

Kello 13.13: Mäkijärven mukaan ulkomaanmatkustajia suurempi huolenaihe on kotimaassa tapahtuvat tartunnat. Tämän vuoksi on ihan viime aikoina pohdittu, tulisiko kokoontumisia jälleen rajoittaa kuten keväällä. Mahdollisesti tulemme tällaiseen tilanteeseen lähiviikkoina. Mäkijärvi korostaa tässä yhteydessä jokaisen vastuuta hygieniasta ja viranomaisohjeistuksen noudattamista. "Muistetaan kaikki kansalaisen koronavastuu."

Kello 13.08: Koronatestiin pääsemistä joutuu HUS-alueella tällä hetkellä odottamaan 1-2 vuorokautta. Testitulosta joutuu odottamaan 2-4 päivää lisää.

Kello 13.05: Tilaisuus alkaa. Odotettavissa kolme pääasiaa, joista HUS tiedottaa: Lapset ja koronavirus, kuinka HUS toimeenpannut hallituksen uutta testausstrategiaa sekä koronabotin hyväksikäyttö koronatestiin pääsemisessä

Lue myös:

    Uusimmat