HUS: Koronatartuntojen määrä on tasaantumassa – erityisesti lapset ovat valopilkku synkässä koronatilanteessa

HUS:n osastonylilääkäri tämän hetken koronatilanteesta:"Lapset voivat mielestäni turvallisesti käydä koulua" 1:46
HUS:n osastonylilääkäri tämän hetken koronatilanteesta: "Lapset voivat mielestäni turvallisesti käydä koulua".

Uudellamaalla on teho-osastoilla nyt vähemmän ihmisiä kuin keväällä, eikä alue ole vielä leviämisvaiheessa. HUSin lääkärit haluaisivat pitää lapset koulussa jatkossakin.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS kertoi pääkaupunkiseudun koronatilanteesta tiedotustilaisuudessa iltapäivällä.

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven mukaan koronatartuntojen määrät ovat nousseet viime viikkojen aikana merkittävästi. Nyt tilanne on tosin hieman tasaantunut.

Edelleen pääkaupunkiseutu on koronan kiihtymisvaiheessa ja leviämisvaiheen kynnyksellä.

Nyt sairastuvat nuoret

Toisin kuin keväällä, nyt koronaan sairastuvat nuoret. Tartuntoja on ollut etenkin 20–39-vuotiailla. 

– Heidän osuutensa oli suurimmillaan alkusyksyllä jopa yli 40 prosenttia. Yli 60-vuotiaiden osuus oli alkusyksyllä hyvin matala, nyt se on nousussa. Se on kuitenkin edelleen merkittävästi pienempi kuin keväällä, Mäkijärvi kertoo.

Myös tehohoitopotilaita on nyt vähemmän kuin keväällä suhteessa koko potilasmäärään. Tällä hetkellä HUS-alueella on 24 potilasta vuodeosastolla ja kolme teho-osastolla.

– Osasyy siihen voi olla se, että tartunnan saaneet ovat nuorempia kuin keväällä.

Mäkijärvi pitää mahdollisena sitä, että potilasmäärät kääntyvät jatkossa laskuun. Se riippuu kuitenkin siitä, miten hyvin kansalaiset noudattavat viranomaisten suosituksia. 

Lapset valopilkku synkässä koronatilanteessa

Osastonylilääkäri Harri Saxén kertoo, että edelleen vaikuttaa siltä, että lapset sairastavat tautia hyvin vähän. .

Husissa elo-lokakuun aikana positiivisia näytteitä alle viisitoistavuotiaista lapsista on otettu 230 kappaletta.

– Edelleen tilanne sairaalahoidon kannalta on erinomaisen hyvä, Saxén arvioi tiedotustilaisuudessa.

Husin alueella on koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi hoidettu epidemian aikana sairaalassa vain yksittäisiä lapsia. Ainoat vaikeat tautitapaukset liittyvät koronatautiin yhteydessä olevaan tulehdukselliseen oireyhtymään, joka muistuttaa Kawasakin tautia.

– Tällaisia taudintapauksia meillä on ollut kolme kappaletta, ja nämäkin lapset ovat kaikki parantuneet, Saxén sanoi.

Kesän jälkeen tautitapaukset ovat Husin alueella kuitenkin lisääntyneet jonkin verran isommilla, yli 10-vuotiailla lapsilla. Pienemmillä tautia on varmistettu edelleen aika vähän.

Koulujen tilanne huolestuttanut vanhempia

Syksyn mittaan on monissa perheissä mietitty, kuinka koronavirus leviää kouluissa ja päiväkodeissa.

Husin taulukoiden mukaan varhaiskasvatuksessa, peruskoulussa ja toisella asteella oli sunnuntaihin mennessä varmistunut 7 649 koronavirukselle altistunutta lasta. Altistuneista lapsista 55 on saanut varsinaisen tartunnan. 

Vastaavasti 1 023:sta päiväkodeissa ja kouluissa altistuneesta aikuisesta tartunnan on saanut 12 henkeä.

– Onneksi edelleen kouluissa mielestäni tilanne on erinomaisen hyvä. Varsinkin paikoissa, jossa olemme rauhallisessa vaiheessa tai kiihtymisvaiheessa, ei leviämisvaiheessa, mielestäni ei ole mitään perusteita tässä vaiheessa siirtyä tai miettiäkään etäkoulua.

– Sen sijaan leviämisvaiheessa, jossa oikeastaan tietääkseni on vain tämä Vaasan seutu, siellähän THL:n ohjeiden mukaan suositellaankin jo kasvomaskeja ja siellä voidaan tätä etäkouluasiaakin harkita. Mutta tällä hetkellä mielestäni lapset voivat turvallisesti käydä koulua, Saxén jatkaa.

"Kaikkia koronauutisia ei tarvitse katsoa"

Myös Uuden Lastensairaalan johtava psykologi Sirpa Sammalo korosti tiedotustilaisuudessa normaalia arkea lasten hyvinvoinnin kannalta.

– Lasten huolenaiheita pitää kuunnella ja kuulla nyt poikkeusaikana ajan kanssa. Pienille ihmiselle voivat aivan eri asiat olla tärkeitä kuin meille aikuisille, Sammalo painottaa.

– Lasta pitää myös suojella: ei tarvitse katsoa kaikkia koronauutisia. (Sen sijaan) rutiinit ja aikataulut tuovat lapsen elämään ennakoitavuutta ja turvallisuuden tunnetta. 

Lapsen jatkuviin koronapelkoihin, esimerkiksi uniongelmiin, kannattaa Sammalon mukaan hakea apua. Ensisijaisia avun hakemisen paikkoja ovat neuvolat ja kouluterveydenhoito.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi tänään, että koko Suomessa on todettu yhteensä 122 uutta koronatartuntaa.

Katso koko HUS:n tämänpäiväinen tiedotustilaisuus alla olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat