Mainos

Serbiassa pidetään ennenaikaiset parlamenttivaalit

Serbian presidentti Boris Tadic on hajottanutparlamentin ja määräsi ennenaikaiset vaalit 11. päiväksi toukokuuta. Vaaleja pidetään Serbian tärkeimpinä sitten Slobodan Milosevicin syrjäyttämisen vuonna 2000.

Vaaleissa ovat vastakkain Tadicin Demokraattinen puolue ja kansallismieliset radikaalit. Tadic olisi valmis jatkamaan lähentymistä EU:n kanssa, mutta radikaalit jäädyttäisivät neuvottelut Kosovon itsenäisyyden takia.

- Vaalit ratkaisevat, minkä tien Serbia valitsee. Tarvitsemme uutta intoa ja selkeät etapit kohti Euroopan unionia, kiteytti varapääministeri Bozidar Djelic Demokraattisesta puolueesta.

Pääministeri Vojislav Kostunica erosi viime viikonloppuna hallituksen sisäisten Kosovo-erimielisyyksien takia. Kostunica vastusti EU-yhteistyön syventämistä, ellei unioni muuta kantaansa Kosovon itsenäisyyteen. Hänen odotetaan liittoutuvan myöhemmin radikaalien kanssa.

Kummallekin pääryhmälle ennakoidaan yli 45 prosentin äänisaalista ja Kostunican joukoille 10:tä prosenttia. Hän voi siis päästä ratkaisevaan asemaan hallitusneuvotteluissa, jos vaalit ovat odotetun tasaväkiset.

Radikaalien johtaja Tomislav Nikolic sanoi uskovansa puolueen murskavoittoon mutta väläytti yhteistyötä myös Kostunicalle.

- Voin tarjota Kostunicalle mahdollisuutta muodostaa hallitus yhdessä, jos se on tarpeellista.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.