Mainos

Serbian oppositio suunnittelee jättimielenosoitusta

Serbian oppositio toivoo, että täksi illaksi suunniteltu suurmielenosoitus keräisi ennätysmäärän ihmisiä kaduille. Serbiassa vietetään tänään ortodoksista uudenvuodenaattoa. Opposition edustajat uskoivat, että Belgradin mielenosoitukseen olisi tulossa jopa 700 000 ihmistä. Illan ohjelmassa oli mm. suuret tanssiaiset, jotka olivat alkamassa kello 23 Suomen aikaa Belgradin keskusaukiolla.

Suuria juhlia järjestetään myös muissa suurissa kaupungeissa kuten Nisissä ja Uzicessa. Aiemmat joukkomielenosoitukset kokosivat Belgradiin parisataatuhatta ihmistä ortodoksien viettäessä jouluaattoa 6. tammikuuta sekä 31. joulukuuta.

Oppositio haluaa painostaa edelleen voimakkaasti presidentti Slobodan Milosevicia, joka on vihjaissut viime päivinä, että hän saattaisi olla valmis kompromissiin. Oppositio vaatii hallitusta tunnustamaan oppositiopuolueiden voiton kunnallisvaaleissa kaikkiaan 14 kaupungissa.

Opposition liittoutuman Zajednon edustaja vaati tänään, että Serbian armeija ja poliisi tekisivät nopeasti selväksi kantansa opposition ja vallanpitäjien välille puhjenneessa uudessa riidassa. Zajednon mukaan Serbiaa hallitseva sosialistipuolueen johto on esittänyt, että kahdeksan viikkoa jatkuneet mielenosoitukset on murskattava poliisin avulla. Zajedno ei paljastanut, mistä se olisi saanut tietonsa sosialistien suunnitelmasta.

"Kaikkien sotkujen äiti"

Serbian presidentti Milosevic ei tarkkailijoiden mukaan ole vieläkään päättänyt, turvautuako voimakeinoihin mielenosoitusten tukahduttamiseksi. Sosialistipuolueessa käydään rajua kädenvääntöä asiasta, tarkkailijat kertovat.
-Se on kertakaikkinen sekasotku, kaikkien sotkujen äiti, kertoi korkea-arvoinen serbi uutistoimisto Reuterille.
-Päätöksiä tehdään ja muutetaan päivittäin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä olisi tehtävä.

Serbian opposition johtajiin kuuluva Vesna Pesic vaati, että kansainvälinen yhteisö jäädyttää suhteet presidentti Miloseviciin samalla tavalla kuin Bosnian serbien entiseen johtajaan Radovan Karadziciin.
-Niiden on rangaistava Milosevicia henkilökohtaisesti, saatava hänet ymmärtämään, ettei hän enää ole yksinvaltias, Pesic sanoi uutistoimisto AFP:n haastattelussa.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.