Mainos

Serbian ja Montenegron vaalit vaikeat Milosevicille

Serbiassa ja Montenegrossa äänestettiin sunnuntaina presidentinvaaleissa, jotka ovat poliittinen koetinkivi Jugoslavian liittovaltion presidentille Slobodan Milosevicille. Serbiassa oppositio pyrkii torpedoimaan vaalit kehottamalla äänestäjiä jäämään pois uurnilta, jotta Milosevicin tukema sosialistipuolueen Zoran Lilic ei tulisi valituksi.

Serbiassa vaalitulos ei päde, jos äänestysvilkkaus jää alle 50 prosentin. Lilic ja hänen vastaehdokkaansa, kovan linjan kansallismielinen Vojislav Seselj saivat vaalien ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä, mutta koska kumpikaan ei saanut tarvittavaa enemmistöä, valinta siirtyi toiselle kierrokselle.
Lilic sai ensikierroksella runsaat 35 prosenttia ja Seselj 27 prosenttia äänistä. Milosevic itse ei voinut asettua ehdokkaaksi, koska hän on toiminut jo kaksi kautta Serbian presidenttinä. Sen sijaan hän valitutti itsensä presidentiksi Jugoslavian liittovaltioon, joka koostuu Serbiasta ja Montenegrosta.
Ensimmäisiä tuloksia odotetaan maanantain vastaisena yönä tai maanantaina päivällä.

Vastatuulta myös Montenegrossa

Montenegrossa vaaligallupien ennakkosuosikkina on puolestaan Milosevicin keskusjohtoisuutta vastustava markkinatalouden puolestapuhuja, pääministeri Milo Djukanovic. Hänen päävastustajansa on Milosevicin läheinen liittolainen, Montenegron nykyinen presidentti Momir Bulatovic. Jotta voittaja selviäisi jo ensimmäisellä kierroksella, hänen on saatava enemmistö rekisteröidyistä äänistä ja äänestysvilkkauden on ylitettävä 50 prosenttia. Ensimmäisiä tuloksia voi odottaa myöhään sunnuntai-iltana.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.