Senaatintorin vainajat herättivät kysymyksiä – Miksei ennen ollut pahanlaatuisia kasvaimia?

Senaatintorilla tehdyt kuusiviikkoiset kaivaukset vanhalla hautausmaalla toivat paljon vastauksia, mutta herättivät myös kysymyksiä.

Senaatintorin vainajat oli haudattu kirkon aitojen sisäpuolelle.

– Entisaikaan sinne ei välttämättä päästetty kaikkia. Tällaisia olivat esimerkiksi rikolliset, itsemurhan tehneet ja kastamattomat lapset, arkeologi ja luututkija Kati Salo kertoo.

Kaivaukset saivat kuitenkin kyseenalaistamaan tämän "tiedon".

– Osteologisissa analyyseissa selvisi, että kaksi hautausmaan vainajista oli kuollut keskosina raskausaikana. Toinen heistä oli ehtinyt kehittyä kohdussa noin seitsemän kuukauden ajan.

– Joko lapset ovat saaneet hätäkasteen, tai sitten kirkon aitojen sisäpuolelle on haudattu myös kastamattomia ihmisiä. Tämä on mielenkiintoinen arkeologinen kysymys, Salo sanoo.

Miksei pahanlaatuisia kasvaimia?

Toinen Saloa kiehtova kysymys liittyy tautihistoriaan.

– Vainajilta löytyi joitakin hyvänlaatuisia kasvaimia eli osteoomia. Sen sijaan yhtään pahanlaatuista kasvainta ei löytynyt.

Salo kertoo, että pahanlaatuiset kasvaimet ovat ylipäätään harvinaisia arkeologisissa aineistoissa.

– On kiinnostavaa miettiä, mistä se johtuu. Siitäkö, ettei eletty niin vanhaksi – nykyäänhän syöpä on aika yleinen sairaus ja luu neljänneksi yleisin paikka etäpesäkkeelle? Vaiko kenties siitä, että elinolosuhteemme ovat jotenkin muuttuneet entisistä ajasta?

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös: Uutinen aiheesta

Lue myös:

    Uusimmat