Oikeushammaslääkäri Helena Rannan rankimmat työt – Tsunamin uhreissa omia ystäviä

Kun Estonia upposi ja tsunami hyökyi Thaimaahan, Helena Ranta lähti tunnistamaan kuolleita. Erityisen raskaina hetkinä hän on kokenut koulusurmat, palkitsevina puolestaan sodan uhrien jäänteiden luovuttamisen läheisille.

Helena Ranta on oikeushammaslääkärinä ollut mukana selvittämässä monia tragedioita.

– Estonian uhreista tunnistin jokaisen Helsingissä tutkitun. Thaimaan tsunamialueella työskentelin vainajien parissa tunnistetietoja keräten, röntgenkuvauksiin osallistuen ja lapsista ikäarvioita tehden. Organisoin tavallaan koko työtä, Ranta kertoo.

Thaimaassa vainajien tiedot syötettiin tietokonekeskukseen, jonka avulla etsittiin yhtäläisyyksiä.

– Kun vainajat tuotiin Suomeen, heidän henkilöllisyytensä varmistettiin vielä kuolemansyyselvityksessä. Jätin sen työn suurimmaksi osaksi muille kollegoille – vainajien joukossa oli myös omia ystäviäni, joten oli parempi pysytellä poissa.

Koulusurmat rankkoja

Vaikka Estonia ja tsunami olivat molemmat mittakaavaltaan suuria tapauksia, niitä ikävämpiäkin on Rannan uralle sattunut.

– Kansainväliset missiot pois lukien molemmat Suomessa tapahtuneet koulusurmat ovat olleet hyvin raskaita.

Ranta ei silti jää vatvomaan kohtaloita vapaa-ajallaan.

– Aivoihin täytyy rakentaa palomuuri: kun sulkee työpaikan oven, niin työt jäävät sinne. Jos niistä ei pysty irrottautumaan, elämästä ei tule mitään.

Arvokasta todistusaineistoa

Kyllä Rannan työ palkitseekin.

– Joskus kiitollisuus on käsin kosketeltavaa. Esimerkiksi konfliktialueilla on tuntunut hyvältä luovuttaa kadonneen läheisen jäänteet omaisille hautausta varten. Myös Venäjän Sotavainaja-projektissa omaisten kiitollisuus oli suurta: he saivat haudata läheisensä oman kotikunnan multaan.

Ranta tuntee ylpeyttä saadessaan toimia oikeuden hyväksi.

– Konfliktitutkimuksissa meidän suomalaisten asiantuntijoiden todistusaineistoja on luovutettu tuomioistuimille ja hyväksytty todistusarvoisiksi. Se on arvokasta.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös: Uutinen aiheesta

Lue myös:

    Uusimmat