Mainos

Selvitys venäläisten maakaupoista yhä tekemättä

Venäläiset ovat tehneet maaostoja Suomessa kaikissa ilmansuunnissa. Kaupanteon laajuudesta ja todellisesta luonteesta ei ole täsmällistä tietoa.

Suomen maaperä on yhä kuumempaa kauppatavaraa. Julkisuuteen tihkuu tietoja venäläisten tekemistä maakaupoista kaikissa ilmansuunnissa. On myyty metsiä, peltoja, leirintäalueita, lomakyliä ja leirikeskuksia. Kauppoja on tehty hotelleista, motelleista, kartanoista, kouluista ja pappiloista. Ilmiön kokonaislaajuus on kuitenkin yhä hämärän peitossa.

Täsmällistä tietoa kaupanteon laajuudesta ja todellisesta luonteesta ei ole sen paremmin viranomaisilla kuin poliittisilla päättäjilläkään.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan sisällä vaaditaankin nyt täsmällistä viranomaisselvitystä tehdyistä kaupoista. Erityisesti maanpuolustuksellisesti tärkeiden strategisten alueiden läheltä ostetuista alueista halutaan pikaisesti kattava kartoitus. Strategisesti tärkeitä alueita ovat esimerkiksi lentokenttien, telemastojen tai varuskuntien lähialueet.

-Eipä taida kovin moni tietää, mikä se kokonaisuus todella on ja kuinka nopeasti tämä kauppa kehittyy. Eikä se näytä olevan oikein kenenkään käsissä - eikä oikein kenenkään intresseissä, valittelee keskustan kansanedustaja Aila Paloniemi MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa.

-Kyllä tässä hallituksen on ryhdistäydyttävä, sanoo ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen (kok).

Salolainen vaati strategisesti tärkeiden alueiden läheltä tehtyjen maakauppojen selvittämistä jo viime keväänä, mutta mitään kattavaa tutkimusta ei ole tehty.

Myös puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Olli Nepponen (kok) vaatii Salolaisen tavoin selvitystä.

-Tällainen kehitys ei näytä hyvältä. On enemmän kuin Suomen intressien mukaista selvittää, mitä on myyty ja kuinka paljon. Nyt keskustellaan ja katsellaan samaan aikaan, kun maa vaihtaa koko ajan omistajaa, Nepponen tykittää.

"Maanhankinta naamioitu ovelasti"

Omistamista Venäjällä tutkineen Renvall-instituutin tutkijan dosentti Arto Luukkasen mukaan monessa julkisuuteen tulleessa kaupassa on syytä epäillä rahanpesua. Luukkasen mukaan venäläiset ovat naamioineet maanhankinnan ovelasti.

-Siellä on erilaisia yhtiöitä ulkomailta ja offshore-yhtiöitä, jotka ristiinomistavat toisiaan. Tämä on tehty sen takia, että ei tiedettäisi todellista omistajaa, todellista eturyhmää, selvittää dosentti Arto Luukkanen.

Venäjä-asiantuntija pitää kattavan maakauppaselvityksen tekemistä erittäin tärkeänä. Hänen mukaansa ilmiön valvonta on Suomessa oudon leväperäistä ja kansallisten etujen vastaista.

-Me ei oikein uskalleta. Me luullaan, että siellä Kremlissä vahditaan kaukoputken kanssa, että siellä puuhaavat. Se on joku poliittinen juttu, joka liittyy tähän menneisyyteen 70-lukuun ja suomettumiseen.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.