Seleenin merkitys luultua suurempi

UV(B)-säteily vaurioittaa kasvisoluja, mutta seleeni puolustaa kasveja näitä haittoja vastaan ja jopa parantaa UV(B)-säteilylle altistettujen kasvien kasvua.

Tähän tulokseen on tultu Helsingin yliopiston soveltavan kemian ja mikrobiologian laitoksen tutkimuksessa, joka on juuri julkaistu amerikkalaisessa Journal of Environmental Quality-lehdessä.
Havainto tuo uutta tietoa seleenin merkityksestä kasvissa,ja se voi mullistaa vallitsevan käsityksen, jonka mukaan korkeammat kasvit eivät tarvitse seleeniä eikä se ole kasvinravinne.

Seleeni (Se) on ihmisille ja eläimille välttämätön alkuaine. Tiedetään, että sen puute heikentää elimistön puolustuskykyä solujen hapettumisvaurioita vastaan ja aiheuttaa monenlaisia sairauksia. Suomen maaperässä käyttökelpoisen seleenin pitoisuus on alhainen, ja seleeniä on siitä syystä lisätty joihinkin lannoitteisiin väestön riittävän seleenin saannin turvaamiseksi.

Helsingin yliopiston soveltavan kemian ja mikrobiologian laitoksen tutkimuksessa on havaittu, että seleenillä on kasveissa samanlainen puolustuskykyä lisäävä vaikutus kuin eläimissä ja ihmisissä. Kokeissa sen on todettu vähentävän solujen hapettumista ja hidastavan kasvien vanhenemista.
Koska seleeni on kemiallisesti fotovolttinen alkuaine, kokeissa on tutkittu myös sen vaikutusta kasveihin erilaisissa valaistusoloissa. Otsonikerroksen ohenemisen seurauksena lisääntyvän UV(B)-säteilyn tiedetään vaurioittavan kasvisoluja. Kasvien puolustautumis-mekanismien seurauksena niiden ulkonäössä voi tapahtua silmin havaittavia muutoksia.

Nyt ilmestyneessä tutkimuksessa tehtiin kuitenkin hämmästyttävä havainto, että sopivan pienenä annoksena seleeni lisää kasvien puolustuskykyä UV(B)-stressiä vastaan ja että se voi jopa lisätä lyhytaaltoiselle säteilylle altistettujen kasvien kasvua.
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat