Seksuaalirikosten uhrit kokevat vähättelyä hakiessaan oikeutta

Seksuaalista väkivaltaa kohdannut ihminen kokee usein kokemustensa vähättelyä.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkijan Heini Kainulaisen mukaan raiskauksen uhrille on hyvin merkityksellistä se, miten häntä kohdellaan rikosprosessissa. Poliisi pystyy tutkimaan rikosta vain, jos raiskauksen uhria kohdellaan koko prosessin ajan kunnioittavasti ja hienotunteisesti.

Durhamin yliopiston tutkijan Nicole Westmarlandin mukaan seksuaalisen väkivallan uhrit, pääasiallisesti naiset, kokevat itse tulevansa syytetyiksi rikosprosessin aikana. Uhrit saattavat myös kokea, että heidän yksityisyyttään ei ole kunnioitettu.

Tutkimustuloksista kertoo tiedotteessaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Seuraukset voimakkaita

Vuonna 2011 kirjattiin 1 039 raiskausrikosta, mikä on yli 200 tapausta enemmän kuin edellisvuonna.

Seksuaalisen väkivallan aiheuttamat seuraukset uhrille ovat voimakkaita. Oireina ovat usein häpeän tunne, itsensä syyttäminen sekä pelko. Tämän vuoksi suurin osa raiskauksista ei tule koskaan poliisin tietoon. Ilmoituskynnys nousee sitä korkeammaksi, mitä läheisempi suhde uhrilla on tekijään.

Seksuaalisen väkivallan uhrin asemaa heikentävät rikosprosessin liian pitkä kesto sekä tukipalveluiden huono ja epätasainen saanti. Tilannetta voisi THL:n mukaan auttaa matalan kynnyksen palvelujen perustaminen koko maahan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat