Mainos

Seksuaalirikosten määrä kasvussa

Poliisin tietoon tulleet seksuaalirikokset ovat lisääntyneet alkuvuoden aikana. Ilmoituksia tehdään entistä herkemmin, mikä saattaa nostaa lukuja merkittävästi.

Poliisin tietoon tuli tammi-kesäkuun välisenä aikana 855 seksuaalirikosta, kun viime vuoden vastaavana aikana ilmi tuli 692 tapausta.

Eniten lisääntyivät raiskaukset, joiden määrä nousi runsaalla 30 prosentilla. Myös lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö lisääntyi.

Keskusrikospoliisin erikoistutkija Tuija Hietaniemi kertoo, että seksuaalirikosten määrä on ollut tasaisessa kasvussa jo 1990-luvun lopulta lähtien ja voimistunut hieman entisestään kuluvan vuoden aikana. Hän arvelee, että seksuaalirikosten määrän kasvu johtuu alkoholin hinnan laskun myötä lisääntyneestä alkoholin käytöstä.

Hänen mukaansa etenkin raiskaustapaukset sattuvat yleensä juhlimisen yhteydessä. Alkuvuonna alkoholin hinnan laskettua sen käyttö lisääntyi selvästi, mikä näkyy myös rikostilastoissa.

- Valitettavasti sormituntumani mukaan sellaisten tapausten määrä on koholla, missä uhri on ollut hallitsemattomassa humalassa, hän toteaa.

Hän kertoo melko suuren osan raiskauksista tapahtuvan yleensä parisuhteissa, mutta nämä tapaukset tulevat vain harvoin poliisin tietoon. Raiskauksia sattuu myös juoppoporukoissa, joissa esimerkiksi päihderiippuvaisen naisen hyväksikäyttö voi olla jatkuvaa.

Ilmoituskynnys herkempi

Tuija Hietaniemi kertoo, että tilastoissa on hienoista vääristymää. Poliisilaitokset kirjaavat rikosilmoituksia hieman eri tavoin ja tämä saattaa nostaa lukuja paljonkin.

Esimerkiksi tämän vuoden tilastoluvut sisältävät jo vuosikausia sitten tapahtuneita rikoksia, jotka ovat kirjautuneet järjestelmään tämän vuoden puolella tehdyn rikosilmoituksen yhteydessä. Sama henkilö saattaa myös ilmoittaa kerralla joutuneensa useampaan kertaan seksuaalirikoksen uhriksi.

Hietaniemen mukaan poliisin tietoon tulleiden rikosten määrän kasvu ei välttämättä kielikään siitä, että rikoksia tehtäisiin aiempaa enemmän. Määrän kasvu johtuu hänen mukaansa osittain myös siitä, että tapahtuneita rikoksia ilmoitetaan edellisvuosia aiemmin. Näin on esimerkiksi lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvissä tapauksissa, sillä viranomaiset ilmoittavat näitä poliisin tietoon aiempaa herkemmin.

Alueellisesti tarkasteltuna seksuaalirikosten määrä osoittaa voimakasta nousua etenkin Itä-Suomen läänin kohdalla. Ylä-Savon kihlakunnan vanhempi rikoskonstaapeli Mika Repo kertoo kuitenkin tämän johtuvan kirjaustapaan liittyvästä tilastovirheestä. Tilasto osoittaa Iisalmessa poliisin tietoon tulleen alkuvuonna 40 raiskausta, jotka todellisuudessa ovat tapahtuneet kuitenkin useiden vuosien aikana ja tulleet ilmi tämän vuoden puolella yhden rikosilmoituksen teon yhteydessä.

Prosentuaalisesti seksuaalirikokset lisääntyivät eniten Lapin läänissä, missä rikosten määrä yli kaksinkertaistui. Positiivisimpaan suuntaan kuljettiin Etelä-Suomen läänissä, missä rikosten määrä laski vajaat kuusi prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.