Mainos

Seksipalvelujen ostaminen kielletään Ruotsissa

Ruotsin hallitus ehdotti tänään, että seksipalvelujen ostaminen kielletään laissa. Prostituoiduilta palveluja ostanutta voidaan lakiesityksen mukaan rangaista kuuden kuukauden vankilarangaistuksella. Prostituutiosta ei kuitenkaan rangaista.

Prostituoidut saavat siis tarjota palvelujaan, mutta palveluja ostavia miehiä rangaistaan. Ruotsi on ilmeisesti ensimmäinen maa maailmassa, jossa aiotaan soveltaa tällaista järjestelyä. Uuden seksilain on määrä tulla eduskunnan käsittelyyn pikapuoliin, ja laki astunee voimaan vuoden 1999 alusta. Lakiehdotuksen takana on sosiaalidemokraattisen naisliiton puheenjohtaja Inger Segelström.

Lakiehdotuksen mukaan jo seksuaalisista palveluista neuvotteleminen on rangaistavaa ja poliisilla on epäilyttävissä tapauksissa oikeus puuttua välittömästi asiaan. Ruotsissa on kuitenkin suhtauduttu epäilevästi siihen, kykeneekö poliisi valvomaan prostituoituja ja näiden asiakkaita. Poliisin vuoden 1999 budjettiin on luvattu uutta tehtävää varten kymmenen miljoonaa kruunua ylimääräistä. Määrärahan luovutus on kuitenkin lähinnä symbolinen ele, sillä katuprostituutio ei ole Ruotsissa kovinkaan yleistä. Arviolta 650 naista kaupittelee seksipalveluja suurkaupunkien kaduilla. Kaiken kaikkiaan maassa on noin 1850 prostituoitua.

Arviolta 125 000 ruotsalaista miestä käyttää vuosittain prostituoitujen palveluja. Seksipalveluja koskevan lain uskotaan vähentävän näiden miesten kiinnostusta maksullisiin palveluihin, sillä mahdollisesti kiinni jäädessään miehet joutuisivat alistumaan erittäin kiusallisiin poliisitutkintoihin. Uusi lakiehdotus sallii myös tapausten käsittelyn julkisesti sekä tuomioistuimissa että joukkoviestimissä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.