Seksihalut kuolivat, vaikka rakkaus kumppaniin ei – naiset kertovat, miksi: ”Nukun mieluummin kuin olen valveilla ja harrastan seksiä”

Naiset paljastivat kamppailunsa haluttomuuden kanssa.

Parisuhteessa tulee toisinaan eteen kuivempia kausia, jotka voivat kestää viikoista kuukausiin tai jopa vuosiin. Toisinaan voi jo etukäteen aavistaa, että seksielämä on kuihtumaisillaan. Lue, mitkä kymmenen merkkiä paljastavat, että suhde on muuttumassa seksittömäksi. Lisäksi nämä 20 merkkiä paljastavat, että kipinä on jo sammunut.

Pariskuntien seksiongelmat voivat kuitenkin johtua monenlaisista syistä. Muun muassa kommunikaatiovaikeudet, erilaiset libidot ja arkipäiväistynyt seksi voivat olla syitä sille, miksei peitto heilu enää entiseen malliin. Women's Health -sivusto kokosi naisten kokemuksia seksihalujen menettämisestä.

Ehkäisy tappoi seksihalut

– Ensin ajattelin, että jotain oli vialla parisuhteessamme. Teimme sitä paljon alussa, kuutisen kertaa viikossa. Olimme eläimiä ja rakastimme joka sekuntia siitä. Mutta noin puolentoista vuoden avioliiton jälkeen en ollutkaan enää halukas harrastamaan seksiä, kertoo 32-vuotias Heather.

Heather kertoo pakottaneensa itsensä seksipuuhiin kerran viikossa, jotta kumppani luulisi kaiken olevan kunnossa.

– Ongelma oli siinä, että kaikki olikin kunnossa. Rakastin häntä täysin ja olin hänestä superviehättynyt. Se oli mieliala-asia. Hän oli aina todella kannustava tämän suhteen. Hän ei koskaan saanut minua tuntemaan oloani huonoksi siitä, etten ollut sillä tuulella.

Lopulta ongelman syy ratkesi: ehkäisy. Kun Heather jätti käyttämänsä ehkäisyn pois, hänen mielialansakin parani. Nyt pariskunta harrastaa taas seksiä 2– 3 kertaa viikossa.

Naisten terveysasiantuntija Jennifer Wider kommentoi, ettei ehkäisyn vaikutus seksihaluihin kenties koske suurinta osaa naisista, mutta sitä silti tapahtuu. Ehkäisypillerien hormonit vaikuttavat eri naisiin eri tavalla.

Seksihalut katosivat lasten myötä

29-vuotias Juliet menetti seksihalunsa saatuaan lapsia. Hänellä on kaksi alle 4-vuotiasta lasta aviomiehensä kanssa. 

– Kukaan ei kerro sitä, kun olet teini tai parikymppinen, mutta seksi on erilaista, kun on saanut lapsia. Suurimmaksi osaksi siksi, että olen aina väsynyt, ja viimeisin asia, mitä haluan on tehdä, on riisua itseni alastomaksi, näyttää aviomiehelleni raskauden jälkeisen vartaloni ja harrastaa seksiä.

Juliet korostaa, että rakastaa miestään ja elämäänsä tämän kanssa. Hän ei vain tunne oloaan hyväksi kehossaan.

– Kun lapset nukkuvat, nukun mieluummin kuin olen valveilla ja harrastan seksiä, Juliet myöntää.

Naisen mukaan aviomies ei ole kotona koko päivää niin kuin hän, joten mies ei ymmärrä vaimon näkökulmaa. Aviomiehen väsymykseen vaikuttaa vain työ, kun Juliet puolestaan taistelee kahden villin lapsen kanssa.

– Tämä on jatkuvat taistelu taloudessamme, ja se on aika mälsää.

Kliininen psykologi Ramani Durvasula toteaa, että äitiys on kova pala seksielämälle. Koska äitinä joutuu vastaamaan jatkuvasti muiden tarpeisiin, seksi voi alkaa tuntua vain yhdeltä vaatimukselta muiden joukossa. Asiantuntija kehottaa juttelemaan kumppanin kanssa ja kertomaan avoimesti, miten paineet vaikuttavat seksielämään. Apua voisi olla esimerkiksi siitä, jos kumppani voisi jakaa toisen taakkaa jollain tavalla.

Stressi seksintappajana

36-vuotias Ruth kertoo heränneensä eräänä aamuna ja kirjaimellisesti päättäneensä, ettei halua enää seksiä poikaystävänsä kanssa.

– Kuulostaa oudolta sanoa se, koska en herännyt ja ollut myös rakastamatta häntä enää. Rakastin häntä edelleen ja pidin häntä seksikkäänä. Kadotin vain seksinnälkäni. Oli todella vaikeaa selittää tätä hänelle.

Ruthin mielestä miehet eivät ymmärrä naisten hormoneja, eikä nainen itsekään tiennyt, miksi hänestä tuntui siltä. Tilanne johti melkein parin eroon, koska poikaystävä otti sen kovin henkilökohtaisesti. 

Ruth otti kumppaninsa mukaan lääkäriin, jossa parille kerrottiin, että tilanne johtui luultavasti stressistä. Tieto sai kummankin olon paremmaksi.

Durvasulan mukaan stressi tuntuu olevan jo "uusi normaali" monelle. Tällä voi olla suora yhteys seksielämään. Asiantuntija suosittelee tekemään kalenterista tilaa seksille ja yrittämään päästä tunnelmaan jo etukäteen.

– Seksi on todella olennainen osa parisuhdetta, hän muistuttaa.

Miten toimia, jos kumppani ei enää haluta? Katso Osmo Kontulan vastaus videolta. (Artikkeli jatkuu videon alla.)

23 vuoden avioliiton jälkeen seksi sai riittää

Linda, 48, kertoo olleensa naimisissa jo 23 vuoden ajan. Pitkä liitto on saanut naisen tulemaan siihen tulokseen, ettei hän enää tarvitse seksiä.

– Olen harrastanut kaiken seksin, mitä elämässäni tarvitsen, ja totta puhuen, olen päässyt yli siitä. Lisäksi olen hieman kyllästynyt. Aviomieheni ei ymmärrä. Hän sanoo, että kokeilemme uusia asioita. Viime kuussa hän sanoi, että menemme seksikurssille tai että hän tilaa Amazonista kirjan, ja pääsemme taas oikeille raiteille. Mutta kerroin, että ei tarvitse. Rakastan häntä. Haluan viettää elämäni hänen kanssaan. Mutta juuri nyt en halua harrastaa seksiä hänen kanssaan. Hänen täytyy käsitellä se. Hänellä ei ole juuri vaihtoehtoja, Linda toteaa.

Durvasula muistuttaa, että seksi saman ihmisen kanssa voi alkaa tuntua kaavamaiselta. Hän suositteleekin, että seksiin kyllästynyt muistuttaisi itseään siitä, että se on jotain erityistä, jonka jakaa vain kumppanin kanssa. Hän kehottaa myös piristämään seksielämää eri tavoin. Hotelliseksi lomalla tai uudet asennot voivat auttaa. Kokeile vaikka kuumaa nunna-asentoa!

"Ymmärsin olevani kiinnostunut naisista"

24-vuotias Sarah oppi uuden asian itsestään havaitessaan, ettei seksi poikaystävän kanssa enää maittanut.

– Kun menetin kiinnostukseni seksiin poikaystäväni kanssa, oltuani parisuhteessa noin kaksi vuotta, aloin selvittää, miksi, Sarah kertoo Women's Healthille.

Nainen joutui myöntämään itselleen, että hänen seksuaaliset mieltymyksensä olivat alkaneet muuttua. Hän tunsikin viehätystä naisia kohtaan. Hän oli ollut aiemminkin naisten kanssa, mutta oli siinä luulossa, että se vaihe oli jo ohi.

– Eipä ollutkaan. Rakastin edelleen poikaystävääni, mutta ehkä enemmän kaveri-tavalla.

Kuultuaan totuuden poikaystävä loukkaantui alkuun. Pariskunta selvitti välinsä. Heillä on nyt avoin suhde.

Durvasula muistuttaa, että avoin suhde vaatii kommunikaatiota, avoimuutta ja rehellisyyttä, eikä se sovi kaikille. Jos avoin suhde kuulostaa liiaan hurjalta, lue tämä vinkki: 6 syytä kokeilla: Tämän "salasuhteen" kumppanisikin sallii.

Voiko seksittömän liiton oikeasti palauttaa raiteilleen? Lue näiden parien tarinat: 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja