Syöpään sairastuminen vaikuttaa monella tasolla ihmisen seksuaalisuuteen, mutta monesti tästä kokonaisterveydelle olennaisesta osa-alueesta vaietaan.
Syövästä puhutaan yhä avoimemmin, mutta edelleen moni vaikenee sairauden vaikutuksista seksuaalisuuteen. Suurimmalla osalla potilaista syöpä ja sen hoidot kuitenkin muuttavat seksuaalisuutta niin fyysisellä, psyykkisellä kuin sosiaalisellakin tasolla.
Uutisaamussa vieraillut asiantuntijasairaanhoitaja Iita Eskelinen Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksestä huomauttaa, että paljon riippuu toki siitä, mikä syöpä on kyseessä ja miten tautia hoidetaan.
Yleisiä seksuaalisuuteen vaikuttavia fyysisiä muutoksia ovat esimerkiksi erektiohäiriöt, emättimen rakenteelliset ja limakalvomuutokset, tuntopuutokset, yhdyntäkivut, avanne ja rinnan poisto. Syöpähoitoihin liittyy usein myös haluttomuutta. Muutokset voivat heijastua parisuhteeseen.
– Paljon tulee vastaan niitä, joilla ei ole parisuhteessa kykyä keskustella kotona niin luontevasti ja konkreettisella tasolla näistä haasteista, mitä syöpähoidot ovat tuoneet. Silloin se voi muodostua isoksi kynnyskysymykseksi parisuhteessa, Eskelinen sanoo.
Lue myös: Eva-Maria, 40, menetti lapsihaaveensa syövälle jo 27-vuotiaana – sinkkuna siitä asti
Seksuaaliterveyden laiminlyönti hidastaa toipumista
Eskelinen korostaa tiedon tarvetta. Seksuaalisuus on osa tärkeä osa ihmisen kokonaisterveyttä. Ammattilaisten tehtävä olisi tarjota tietoa hoitojen vaikutuksesta tähän hyvinvoinnin osa-alueeseen sekä käytännön vinkkejä ongelmien taklaamiseen.
– Syövästä toipumiseen tulee iso viive, jos seksuaalisuus jää siinä sivuun, Eskelinen sanoo.
Usein näin kuitenkin käy.
Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana.
Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12.
Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä.
Syöpäjärjestöjen viimevuotisessa kyselyssä yli puolet vastaajista kertoi jäävänsä vaille riittävää tukea seksuaalisuuteen ja parisuhteeseen liittyvien kysymysten kanssa. Yleisin syy, miksi aiheesta ei ollut puhuttu oli, että lääkäri ei ollut nostanut asiaa esille.
Syitä tälle voi etsiä esimerkiksi tiedon ja ajan puutteesta sekä asenteista.
Alla olevalla videolla Eskelinen pohtii mahdollisia syitä siihen, miksi seksistä ei keskustella riittävästi syöpäpotilaiden kanssa. Juttu jatkuu videon alla.
2:16
Panostuksia hoitajien koulutukseen
Joka kolmannen suomalaisen arvellaan sairastuvan elämänsä aikana syöpään, mutta yhä useammin taudista selvitään. Seksuaalisuuteen liittyvien kysymysten laiminlyönti hoitosuhteessa voi langettaa pitkän varjon selviytyneen elämään.
Eskelinen toivoo, että tabu murentuu vähitellen sukupolvimuutoksen myötä.
– Ehkä vanhempi väki ei ole tottunut puhumaan seksuaalisuudesta näin avoimesti ja nyt nuorempi väki oppii. Toivotaan, että sen myötä tätä tabua jo rikotaan.
Tärkeää on kuitenkin myös hoitohenkilökunnan kouluttaminen.
– Toivon, että kun hoitajien koulutusta ja tulevia koulutuksia mietitään, niin tämä olisi sellainen iso asia, mihin panostettaisiin. Koska niin moni tutkimus osoittaa, että keskustelua ihmiset tästä asiasta kaipaavat, Eskelinen sanoo.