"Se on vaaran paikka" – ethän päädy tekemään tyypillistä vahinkoilmoitusta talvilomalla?

Suojaa itsesi ja tavarasi talviloman vaaranpaikoilta 9:45
Suojaa itsesi ja tavarasi talviloman vaaranpaikoilta.

Suomalaisten talvilomat näkyvät piikkeinä niin loukkaantumistilastoissa kuin vahinkoilmoituksissakin. Usein vahinkojen taustalla on hötkyily.

Vaikka kuluneena talvena Suomessa ollaan saatu nauttia lumisesta säästä, on ajoittain oikukas keli tehnyt liikkumisesta todella hankalaa liukastumisten suhteen.

Loukkaantumisten lisäksi talvilomalla sattuu myös omaisuusvahinkoja, joista suurin osa oltaisiin voitu ennaltaehkäistä.

Katso yllä olevalta videolta Huomenta Suomen keskustelu tyypillisistä talviurheilun parissa tapahtuvista vammoista ja Mehiläisen ortopedi Tuomas Brinckin vinkit siihen, miten ne voitaisiin välttää.

Omaisuusvahingot syntyvät usein kiireessä

Pirkanmaan LähiTapiolan korvausjohtaja Antti Määttänen kertoo, että riippuen vuodesta suomalaisten talvilomaviikkoina on 15–50 prosenttia korkeammat tapaturma- ja vahinkomäärät verrattuna muuhun talveen.

Yksi tyypillinen vahinkoilmoitus liittyy murtomaahiihtämiseen, tai tarkemmin sanottuna siihen hetkeen, kun sukset otetaan pois ja lähdetään kävelemään takaisin autolle.

– Parkkipaikka on jäinen ja hiihtomonot eivät ole siihen soveltuvat kengät. Sitten sinulla on kädet täynnä, kun on sauvat ja sukset käsissä. Se on vaaran paikka, Määttänen kertoo. 

Myös kaluston hajoaminen on tavallista, esimerkiksi suksien tai lumilaudan yli ajetaan usein autolla.

– Autoa pakataan ja sitä lähdetään siirtämään syystä tai toisesta ja sinne saattaakin jäädä sukset sai sauvat alle, Määttänen kertoo.

Määttäsen mukaan nämä kaikki vahingot voitaisiin ennaltaehkäistä. 

Myös se, että kännyköitä tippuu usein juuri tuolihissin kyydistä maahan, kun yritetään kohmeisilla sormilla ottaa kuvia tai lukea viestejä.

Oiva vinkki ehkäistä suksivarkauksia

Talvilomaviikkoihin liittyy valitettavasti myös varkauksia.

Jos rinteestä laskee välikaakaolle tai syömään, useimmiten ei ole muuta mahdollisuutta kuin jättää sukset tai lauta ulos muiden sekaan.

Antti Määttänen jakaa kuitenkin oivan niksin, jolla voi yrittää ehkäistä varsinkin suksivarkauksia.

Jos on laskettelemassa kaverin kanssa, kannattaa vaihtaa yksi suksi päittäin, jolloin kummallakin on eripari suksia ja sitten asettaa ne hieman kauemmas toisistaan. Näin ollen varas ei todennäköisesti ehdi etsimään oikeaa paria.

Jos lumilaudat ja sukset jätetään yöksi vuokramökin tai hotellin seinustalle ulos, saattavat varusteet lähteä helposti toisen matkaan.

Suurin osa välinevarkauksista tapahtuu Määttäsen mukaan kuitenkin verkkokellareista ympäri vuoden.

Katso myös: Kuinka saada lumeen juuttunut auto irti oikein ja turvallisesti?

Kuinka saada lumeen juuttunut auto irti oikein ja turvallisesti? 4:40
Kuinka saada lumeen juuttunut auto irti oikein ja turvallisesti?

 

Lue myös:

    Uusimmat