Varo liukastumista – "Erityisen varovainen ulkona kannattaa olla, kun..."

Tiet ovat nyt liukkaat – helsinkiläismies kärsii edelleen neljän vuoden takaisesta kaatumisesta:"En ole toipunut ollenkaan" 3:21
KATSO MYÖS: Katso, miten rajuja vaivoja helsinkiläismiehelle on jäänyt kaatumisesta.

Vaarallisen liukkaat kelit voivat johtaa tapaturmiin. Lue, kuinka estät liukastumiset!

Sää on lähipäivinä vaihtelevaa: paikoin ollaan plussan puolella ja välillä taas pakkasella. Siinä missä liikenteessä autoilijoiden tulee olla varoillaan, on keli petollinen myös jalankulkijoille.

LähiTapiola muistuttaa tiedotteessaan, että talvisään muuttuessa nopeasti tai ilman lauhtuessa jalankulkukeli muuttuu usein hyvin liukkaaksi. Pääkallokelillä kannattaa olla varuillaan.

– Erityisen varovainen ulkona kannattaa olla niinä päivinä, kun lumen pintaan muodostuu sulamisvettä ja se pääsee jäätymään uudestaan. Myös jään päälle tiivistyvä kosteus voi tehdä siitä hyvin liukkaan. Aamulla liikkeelle lähtiessä liukkautta ei välttämättä huomaa, jos jään päälle on yöllä satanut lunta tai kukaan ei ole vielä ehtinyt hiekoittaa pihaa tai katuja, kertoo projektijohtaja Antti Määttänen LähiTapiolasta tiedotteessa.

Liukastumisia sattuu usein ihan kotipihassa tai muutoin arkisissa tilanteissa, joissa niihin ei kenties ole osannut varautua.

– Roskat saatetaan esimerkiksi lähteä viemään tai postit hakemaan tohvelit jalassa tai koira ulkoiluttaa tennareissa. Näinä päivinä kannattaa ainakin laittaa pitävät talvikengät jalkaan, vinkkaa LähiTapiolan kehityspäällikkö, tapaturmavakuutuksista vastaava Susanna Kallio-Könnö.

Yksi yleisimpiä vahinkoja

Talvikuukausina liukastumistapaturmat ovat yksiä yleisimpiä vakuutusyhtiöiden korvaamia henkilövahinkoja. Vaikka kaatumisvahinkoja sattuu vuoden ympäri, tammi-helmikuussa niiden määrät yleensä lisääntyvät. Liukkaiden kelien lisäksi kaatumisten määrään vaikuttavat esimerkiksi erilaiset talviaktiviteetit.

Liukastumisista seuraavat vammat ovat tyypillisesti luunmurtumia, venähdyksiä ja ruhjeita. Vammoja sattuu käsiin, kylkiin, polviin sekä nilkkoihin. Vakavimmissa vammoissa pää usein osuu kovaan maahan.

Määttäsen mukaan LähiTapiolan vahinkotilastot kertovat kaatumisvahinkojen määrän jopa kolminkertaistuneen viime vuosina yksittäisinä viikkoina.

– Tässä on toki paljon alueellisia eroja, mutta tyypillisesti joka talvi on muutamia päiviä, jolloin on hyvin liukasta.

Ei vain ikäihmisten ongelma

Vaikka liukastumisten seuraukset tuppaavat olemaan vakavampia vanhuksille, voi nuorille ja työikäisillekin sattua pahasti.

– Liukasta jalankulkukeliä ei varmaan monikaan nuori pidä kovin vaarallisena, mutta jos esimerkiksi toinen jalka tai molemmat kädet laitetaan kipsiin, saattaa siinä olla viikkoja toisten avun varassa. Pahiten voi tietysti käydä, jos kaatuessa lyö päänsä, varoittaa Määttänen.

Kallio-Könö huomauttaa, että liukastumisia olisi hyvä pyrkiä estämään myös sikski, että koronapandemian vuoksi päivystyksissä ja sairaaloissa on jo valmiiksi ruuhkaa.

Toimi näin

Miten kaatumista voisi sitten ehkäistä? Kiirettä kannattaa välttää, ja kengät on hyvä valita kelin mukaan. Nastakengät tai liukuesteet kengänpohjissa ehkäisevät kaatumisia. Oikopolkujen sijaan liukkailla keleillä kannattaa suosia hiekoitettuja katuja, ja katse kannattaa pitää kännykän sijaan kulkureitillä.

Ennen liikkeellelähtöä kannattaa tarkistaa, miltä jalankulkusää vaikuttaa. Tuoreet säätiedot löydät MTV Uutisten Sää-sivuilta.

Keli voi olla erityisen liukas silloin, jos jään päällä on tuoretta lunta tai vettä, sekä silloin, kun kostea maa on päässyt jäätymään. Tamppaantunut lumikin voi olla liukas.

Äidin liukastuminen oli olla kohtalokas, mutta onneksi teini osasi toimia. Katso video:

Hajonnut kahvimuki oli koitua kohtaloksi – teini pelasti äitinsä kengännauhan avulla 2:25
Kristen Iarrobinon kenkävalinta osoittautui kohtalokkaaksi, kun hän liukastui tohveleissaan pihalla. Kristenin onneksi hänen 16-vuotias poikansa Cyrus ei hätääntynyt: nuori valmisti kiristyssiteen kengännauhoista.

Lähde: LähiTapiola

Lue myös:

    Uusimmat