Lääkäri kertoo, miten välttää loukkaantumiset hiihtolomalla – iltapäivissä piilee vaaranpaikka

Talviliikunnassa piilee riskinsä 8:10
Mitkä riskit talviurheilijoita vaanivat? Katso koko haastattelu videolta.

Talviurheilusesonki näkyy vakuutusyhtiöissä tapaturmien määrän kasvuna. Uutisaamussa vieraillut ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Mikko Kirjavainen kertoi, miten loukkaantumiset voi välttää.

Hiihtolomakausi on alkanut lumisissa merkeissä, ja moni suuntaa nyt talviurheilulajien pariin. Loukkaantumiset uhkaavat tungoksen keskellä erityisesti kokemattomia liikkujia, mutta myös kokeneiden talviurheilijoiden kannattaa pitää vaaranpaikat mielessä.

Vamma voi iskeä kehen tahansa lapsesta vanhukseen. Urheilu Mehiläisen ylilääkäri Mikko Kirjavainen kertoi Uutisaamussa, että riskit liittyvät erityisesti ihmisen omaan käyttäytymiseen, varusteisiin ja peruskuntoon.

Ystävällinen ja ennakoitava käyttäytyminen, edessä olevan väistäminen, kypärän käyttäminen, riittävä pukeutuminen ja sopivan mittaiset rinnepäivät sekä hiihtolenkit ennaltaehkäisevät loukkaantumisia. 

Kirjavaisen mukaan vammoja syntyy etenkin iltapäivän aikaan, kun väsymys alkaa iskeä. 

Pahimmillaan turvallisuuden laiminlyönti voi johtaa kuolemaan, mutta se on äärimmäisen harvinaista. Vakaville vammoille altistavia tilanteita ovat kova vauhti, törmäykset ja hyppyrit.

Onko rinteeseen tai ladulle asiaa, jos on nauttinut vähänkään alkoholia? Entä saako urheilemaan lähteä krapulassa? Mikko Kirjavainen kertoo, miten palautuminen kannattaa ottaa hiihtolomalla huomioon. Juttu jatkuu videon alla.

Sopivatko alkoholi ja laskettelu yhteen? Ota tämä huomioon palautumisessa 2:25
Katso video: Sopivatko alkoholi ja laskettelu yhteen? Ota tämä huomioon palautumisessa.

Yleensä vamma iskee polveen

Rinteissä ja laduilla syntyy erityisesti polviin, ranteisiin, olkapäihin, peukaloihin ja nilkkoihin kohdistuvia vammoja. Jäälajeissa myös solisluut ovat vaaravyöhykkeellä.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Kirjavainen kertoo, että yli puolet rinteissä ja laduilla tapahtuneista loukkaantumisista kohdistuu polviin. Tämä johtuu siitä, että pitkien luiden keskikohtaan suuntautuu etenkin laskettelussa paljon vääntöä.

– Polvisuojilla ei ole merkitystä, mutta laskettelussa se mikä auttaa on hyvä lihaskunto.

Jos siis aikoo suunnata rinteeseen tai ladulle pitkästä aikaa, kannattaa lajissa vaadittavia lihaksia harjoittaa hyvissä ajoin etukäteen lisäämällä esimerkiksi jalkatreenin määrää.

Harvemmin loukkaantuminen kuitenkaan johtaa edes sairaalahoitoon vaan suuri osa vammoista paranee levolla. Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä, jos raajalle ei pysty varaamaan painoa, nivel on selkeästi turvonnut tai jos liikkuminen on vaikeaa tai todella kivuliasta.

Lue myös:

    Uusimmat