Lähdössä autolla hiihtolomalle? Malttamaton sortuu yhteen virheeseen: "Monesti vain puurouttaa liikennettä entisestään"

Tällä keinolla voit estää sähköauton isoimmat jäätymisongelmat 2:28
KATSO MYÖS: Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalaisen vinkit talviseen sähköautoiluun.

Jotta autolla tehdystä hiihtolomamatkasta tulee onnistunut, auton ja kuljettajan on oltava kunnossa sekä ajotavan turvallinen.

Lähiviikkoina vietetään koulujen hiihtolomia eri puolilla maata. Useat perheet suuntaavat autoillaan muun muassa pohjoiseen laskettelemaan. Ongelmattoman perillepääsyn voi varmistaa pienillä tarkistuksilla ja huolellisuudella, muistuttaa Autoliitto tiedotteessaan

Ennen lähtöä kannattaa tarkistaa autosta ainakin valot, tuulilasinpyyhkijät, öljyn sekä jäähdytys- ja jarrunesteiden määrät.

Tarvittavan näkyvyyden varmistamiseksi on hyvä puhdistaa tuulilasin sisäpinta ja täyttää lasinpesunestesäiliö pakkasta tarpeeksi kestävällä seoksella.

– Lasinpesunesteen pakkaskestävyyden kanssa suosittelen mieluummin liioittelemaan kuin nuukailemaan, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen neuvoo tiedotteessa.

Rengaspaineiden tarkistustakaan ei sovi unohtaa ennen matkantekoa, ne on syytä nostaa kuormituksen mukaisiksi.

Autoliitto suosittelee käyttämään talvirenkaissa 0,2 baria suositusta korkeampia paineita.

– Ilman lämpötilan laskiessa 10 astetta, laskee paine renkaissa 0,1 baria. Pienellä ylipaineella pyritään ehkäisemään, ettei kovassakaan pakkasessa tulisi ajettua vajaapaineisilla renkailla, Vesalainen sanoo.

Auton valot haltuun

Autojen valojen automatiikkaan ei kannata luottaa liikaa. Jos valokatkaisijaa pitää AUTO-asennossa, ei voi olla täysin varma, palavatko autossa huomiovalot ilman takavaloja vai ajo- ja takavalot.

– Esimerkiksi lumipyryssä ajettaessa on usein niin valoisaa, ettei järjestelmä hahmota tarvetta ajo- ja takavaloille. Jotta kuljettaja voi varmistua keliin sopivien valojen päällä olosta, kannattaa katkaisija kääntää valot päälle -asentoon, Vesalainen toteaa.

Tärkeää on tutustua myös, miten autossaan saa takasumuvalon päälle. Sille tulee käyttöä, mikäli lumipyry iskee. Takasumuvalo kannattaa laittaa ainakin silloin päälle, jos itsellä on vaikeuksia erottaa edellä ilman takasumuvaloa ajava.

Näin tarkastat auton valojen toiminnan. Juttu jatkuu videon alla.

Näin tarkastat auton valojen toiminnan 2:09
Katso videolta vinkit auton valojen tarkistamiseen.

Matkatavarat tavaratilaan

Matkatavarat kuuluvat tavaratilaan, muistuttaa Autoliitto. Tavaratila on kuormattava niin, että painavimmat tavarat menevät alimpaan kerrokseen ja ne tuetaan kiinni takaistuimen selkänojaan.

Seuraavat matkatavarat tuetaan sitten ensimmäisiin. Toinen kerros tehdään samalla periaatteella yhtä tiiviisti kevyemmillä tavaroilla.

On tärkeää huomioida, että tavaratilaa ei kuormata takapenkin selkänojan yläreunan yläpuolelle.

Mikäli perheellä on käytössä suksiboksi, sinne on syytä laittaa vain sukset, sauvat ja laudat ja muuta kevyttä tavaraa. Painopisteen olisi hyvä olla sivusta katsottuna boksin keskivaiheilla ja jakautua tasaisesti taakkatelineille. Boksiin menevät tavarat on kiinnitettävä hyvin. Taakkatelineen kiinnitys on hyvä tarkistaa vaikkapa tauoilla.

Älä hötkyile

Maltti on valttia hiihtolomaliikenteessä, sillä joillakin tieosuuksilla liikenne todennäköisesti jonoutuu meno-, paluu-, ja vaihtopäivinä.

– Kuljettajan kannattaa pitää mielessä, että jonossa pomppimalla monesti vain puurouttaa liikennettä entisestään. Huomattavasti toistuvia ohituksia järkevämpi vaihtoehto onkin jättäytyä ajelemaan vähintään neljän sekunnin turvavälillä edellä ajavan taakse, muun liikennevirran mukana, Vesalainen painottaa.

Katso myös: Umpijäinen Tesla tuotti vaikeuksia – näin omistaja pääsi autoonsa

Umpijäinen Tesla aiheutti vaikeuksia – näin omistaja pääsi autoonsa 0:34
Mitä tehdä, kun Teslan kahva on jäässä? Katso videolta, mihin ratkaisuun Teslan omistaja päätyi.

Lähde: Autoliitto

Lue myös:

    Uusimmat