SDP:stä rajua ryöpytystä hallitukselle pörssisähköstä – näin perussuomalaisista vastataan

Käytätkö sähköä yöllä, koska silloin se on halvempaa? Asiantuntija arvioi säästömyytit 2:16
Katso myös: Käytätkö sähköä yöllä, koska silloin se on halvempaa? Asiantuntija arvioi säästömyytit

Pörssisähkön poikkeuksellisen korkealle eilen perjantaina ponkaissut hinta sekä pörssisähkön rajut hintavaihtelut ovat herättäneet ihmisissä huolia. Oppositiopuolue SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen ihmettelee hallituksen "jäätymistä" tilanteessa.

– Hallitus on itsekin kirjannut hallitusohjelmaan sähkön kriisimarkkinamallin laatimisen, mutta mitään ei ole tehty. Hallitus tuntuu olevan jäässä ja on jättänyt kansalaiset yksin selviytymään kovista sähkön hinnoista, Tytti Tuppurainen sanoo.

Hän viittaa vuoteen 2022, jolloin Sanna Marinin (sd.) hallitukselta vaadittiin toimia kohonneiden sähkön hintojen vuoksi.

– Silloiset oppositiojohtajat, kokoomuksen Petteri Orpo ja perussuomalaisten Riikka Purra vaativat hallituksen hätäkokousta ja pikaista puuttumista tilanteeseen, kun sähkön hinta kävi 60–70 sentissä kilowattitunnissa. Perjantaina hinta nousi kahteen euroon, mutta mitään ei ole kuultu.

Eri tilanne?

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jani Mäkelän mukaan pörssisähkön hinnan nousussa on nyt ollut kyse yksittäisestä "olosuhteiden huonosta yhdistelmästä" johtuneesta piikistä.

– Ymmärtääkseni puhutaan ennemmin tilapäisestä häiriöstä kuin pysyvästä tilanteesta. Sen puoleen tähän yhteen päivään ei kannata kiinnittää liikaa huomiota, muuten kuin että tietysti opitaan miten tällainen on tapahtunut ja miten se voitaisiin kenties estää tulevaisuudessa, Mäkelä sanoo.

Mäkelän mukaan tilanne on nyt erilainen kuin toissa vuonna. Tuolloin tukitoimet olivat hänen mukaansa perusteltuja, koska pelkona oli, että sähkön hinta pysyisi korkealla kuukausia. Mäkelän mukaan toisin on nyt, kun hintapiikki oli tilapäinen.

– Itselläni ei ainakaan ole sellaista tietoa tai en ole kuullut kenenkään ennakoivan, että tämmöinen poikkeuksellisen korkea energian hintataso jatkuisi nyt säiden parannuttua tai ajan kuluessa. Mutta jos kävisi niin, että tulisi joku odottamaton kriisi, niin tietenkin siihen sitten täytyy reagoida.

Tuppuraisen mukaan poikkeuksellisia hintapiikkejä voi tulla myös jatkossa, joten hallituksen tulisi valmistella niitä varten erilaisia toimenpiteitä.

– (Marinin hallituksessa) tehtiin monenlaisia toimenpiteitä, ja myönnettäköön, että niiden oikein kohdentamisessa oli vaikeuksia, koska valmisteluaikaa oli niin vähän. Nyt Petteri Orpon hallituksella on ollut kaikki aika maailmassa ottaa opiksi Marinin hallituksen toimenpiteistä ja laatia mahdollisiin kriisiolosuhteisiin toimiva malli.

Hintaheittely kuriin

Mäkelän mukaan sähkömarkkinajärjestelmää tulisi kehittää siten, että pörssisähkön äärimmäiset hintaheittelyt saataisiin kuriin. Aiheesta on Mäkelän mukaan syytä keskustella myös hallituksessa.

– Mitään konkretiaa on ehkä vähän vaikeaa luvata tässä kohtaa, että siihen ja siihen päivään mennessä tapahtuu sitä tai tätä, koska asiat ovat varsin monimutkaisia. Mielestäni näitä täytyy nyt kuitenkin katsoa ja edistää. Yleensäkin ihmisten tietoisuutta siitä omasta sähkönkäytöstä tulisi lisätä, ettei tulisi tällaisia kohtuuttomia tilanteita kuin viime kriisin aikaan, että ihmiset ottivat kahden vuoden sopimuksia kymmenien senttien hinnalla, Mäkelä sanoo.

Tuppurainen kehittäisi sähkömarkkinoiden sijaan ennemmin kriisimarkkinamallia, joka esimerkiksi mahdollistaisi sähkön hintasääntelyn poikkeustilanteissa.

– Sinänsä voi sanoa, että sähkömarkkinat toimivat niin kuin niillä on ollut tavoitteena toimia. Hallituksen vastuu liittyy ennen kaikkea tällaisten tilapäisten hintapiikkien hallitsemiseen tavalla, jossa yksittäiset kansalaiset eivät ajaudu kohtuuttomuuksiin, Tuppurainen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat