Virossa löydettiin syy sähkön ennätyshinnalle: Suomalaisten saunominen

Nämä asiat vaikuttavat pörssisähkön ennätyskalliiseen hintaan 2:03
Kymmenen uutisissa kerrottiin, mitkä syyt ovat johtaneet siihen, että pörssisähkö on nyt ennätyskallista. Katso videolta lisää!

Suomen lisäksi sähkön nousseesta hinnasta puhutaan myös etelänaapurissa.

Suomen tavoin myös Virossa on tehty uusi ennätys pörssisähkön hinnassa. Keskihinta on perjantaina Virossa 1,09 euroa kilowattitunnilta eli lähestulkoon identtinen Suomen uuden ennätyksen, noin 1,10 euroa kanssa.

Korkeimmilleen hinta ponkaisee kello 19–20 välisellä tunnilla, jolloin pörssisähkö maksaa 2,31 euroa kilowattitunnilta. Huipputunti on sama kuin Suomessa, jossa hinta käy ylimmillään noin 2,35 eurossa kilowattitunnilta.

Koko Pohjola painii poikkeuksellisen kylmyyden kanssa, ja kysyntä sähkölle on samanaikaisesti suurta monessa maassa. Suomeen tuodaan sähköä Ruotsista ja Baltian maista, ja se nostaa pörssisähkön hintaa Virossa.

Syynä saunominen?

Virossa epäilläänkin suomalaisten saunomisen olevan yksi syy kalliiseen sähkön hintaan perjantai-illan huipputunnilla. Asiasta kirjoittaa Viron yleisradioyhtiö ERR, ja siitä kertoi aiemmin Ilta-Sanomat.

– Kun katsotaan Suomen kulutusta, niin suomalaisilla on yleensä sauna-aika perjantai-iltana, ja tälle ajalle ennustettiin myös suurinta kulutusta. Siksi perjantai-illan hinta on korkein, Baltic Energy Partnersin hallituksen jäsen Marko Allikson sanoo ERR:lle.

Syiksi kalliille sähkön hinnalle luetellaan artikkelissa toki myös kylmä sää, tuulienergian heikko tuotanto ja se, että Meri-Porin hiilivoimalaitos on epäkunnossa.

MTV Uutiset laski aiemmin, että 1,5 tunnin saunominen illan huipputuntien aikaan kuluttaa sähköä 8 kilowattituntia, mikä tekee hinnaksi noin 18,80 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat