Noin kymmenen kilometriä Kannuksen keskustasta Ullavaan päin aukeaa komea maisema, jonka keskeltä loimottaa viiden kasvihuoneen valo. Aleksi Hauhtonen on toisen polven kasvihuoneyrittäjä, joka jatkaa liki viisikymmenvuotiaan perheyrityksen toimintaa. Pakkasmittari näyttää ulkona 31 miinusastetta, kun Hauhtonen käynnistää trukin ja kuskaa pakkaselta suojatut kurkkulaatikot eteenpäin.
– Kyllähän sähkökulut on nousseet aika lailla. Voi sanoa, että sähkön hinta taitaa olla kaksinkertainen menneisiin vuosiin verrattuna, arvioi Hauhtonen.
Kasvihuoneet lämpiävät kierrätyshakkeella, mutta sähköäkin kuluu reilusti: yli 10 000 megawattia vuodessa. Tällä energialla lähtee pohjoiseen Suomeen liki miljoona kiloa kurkkua vuodessa. Hauhtonen ei ole pohtinut samaa kuin tomaattipitäjä Närpiön yrittäjät viime vuonna. Tuolloin kolmasosa aikoi sulkea kasvihuoneensa talveksi korkean sähkönhinnan vuoksi.
– Ei, emme halua sulkea ovia, koska haluamme pitää asiakkaista kiinni. Myös työntekijät ja heidän työnsä jatkuminen ovat tärkeitä, tuumii Hauhtonen.

